Sursă foto: subversiv.info

Camera Deputaţilor a adoptat marți, în calitate de for decizional, o lege care completează Codul penal, în sensul extinderii sferei incriminării referitoare la hărţuirea sexuală şi al instituirii unor variante agravate ale acestei infracţiuni

Potrivit modificării aduse, în cazul cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar sau universitar care hărţuiesc sexual elevi sau studenţi, limitele speciale ale pedepselor prevăzute de lege pentru folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual se majorază cu o treime.

Marți, Camera Deputaților a adoptat în unanimitate un proiect de lege care adaugă modificări la articolul 299 din Codul Penal. Aceste modificări vizează extinderea incriminării hărțuirii sexuale și introducerea unor variante agravate ale infracțiunii. Conform noului text, în cazul personalului didactic din învățământul preuniversitar sau universitar care săvârșește hărțuire sexuală împotriva elevilor sau studenților, limitele speciale ale pedepselor prevăzute pentru folosirea abuzivă a funcției în scop sexual se majorează cu o treime.

Proiectul modifică articolul 299 din Codul Penal, care tratează faptele funcționarilor publici. Alineatul (1) al articolului se referă la acțiunile funcționarilor publici care, în scopul de a îndeplini sau a nu îndeplini acte de serviciu, pretind sau obțin favoruri de natură sexuală de la persoane interesate de consecințele acelui act de serviciu. Alineatul (2) se referă la pretinderea sau obținerea de favoruri sexuale în situații în care funcționarul public se prevalează sau profită de o situație de autoritate sau superioritate asupra victimei.

Inițiativa legislativă a fost votată în unanimitate în Camera Deputaților și merge acum spre promulgare. Proiectul a fost propus de Cătălin Teniță, deputat al Partidului REPER, în colaborare cu Diana Morar (PNL), Maya Teodoroiu (PSD), și Oana Murariu (USR). Acesta a avut ca scop aducerea tratamentului penal pentru hărțuirea sexuală în mediul școlar și universitar. Această inițiativă a primit sprijin transpartinic și a fost susținută de organizațiile neguvernamentale, în special de Centrul FILIA, care a evidențiat problema hărțuirii sexuale în rândul elevilor și studenților.

Această modificare a Codului Penal reprezintă o schimbare semnificativă, deoarece anterior, hărțuirea sexuală în mediul școlar sau universitar nu putea fi sancționată conform legislației penale.

Proiectul aduce clarificări în ceea ce privește infracțiunile de hărțuire sexuală și prevede că acestea pot fi considerate chiar și în situația în care au loc o singură dată, fără necesitatea repetării acțiunii. Senatul a adoptat proiectul pe 30 octombrie, iar Camera Deputaților a fost decizională, astfel încât legea merge acum la promulgare.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *