Ministerul Finanțelor a transmis marți seară un Ghid e-Factura cu informații esențiale pentru contribuabili, în lumina implementării obligatorii a sistemului RO e-Factura începând cu 1 ianuarie 2024. Această obligație se aplică tuturor livrărilor de bunuri și prestărilor de servicii în relația business-to-business (B2B) care au loc în România.
Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor, a subliniat că implementarea facturării electronice va spori transparența, monitorizarea precisă a tranzacțiilor și raportarea în timp real către autoritățile fiscale. Acest demers are ca scop principal reducerea fraudei TVA și limitarea pierderilor asociate evaziunii fiscale.
Procesul de implementare a e-Factura va avea două etape. În prima etapă, care se desfășoară între 1 ianuarie 2024 și 30 iunie 2024, operatorii economici au obligația de a raporta în sistemul național RO e-Factura toate facturile emise în relația B2B și cu instituțiile publice. În cea de-a doua etapă, începând cu 1 iulie 2024, emitenții facturilor electronice trebuie să le transmită către destinatari utilizând sistemul național RO e-Factura.
Ministerul Finanțelor a subliniat că nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național RO e-Factura se va sancționa cu amenzi, însă în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024, nu se vor aplica sancțiuni pentru acest aspect. Implementarea e-Factura vizează reducerea riscului de utilizare a facturilor false sau duplicate, asigurând înregistrarea precisă și verificabilă a tranzacțiilor comerciale.
Contribuabilii sunt îndemnați să consulte Ghidul e-Factura pentru a obține informații detaliate cu privire la acest sistem și la procesul de implementare.
Mai multe știri pe republikanews.ro. Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.