Descoperirile recente în domeniul dezvoltării membrelor umane dezvăluie procese surprinzătoare și detaliate care contrazic așteptările obișnuite. Un atlas celular pionier al dezvoltării timpurii a membrelor umane a identificat modele neașteptate de creștere și a stabilit legături între celulele de dezvoltare și anumite afecțiuni congenitale, cum ar fi degetele scurte și polisindactilia.

Până în prezent, înțelegerea dezvoltării membrelor vertebratelor s-a bazat în principal pe modelele animale, cum ar fi embrionii de șoarece și pui, și pe studiul celulelor stem cultivate în laborator. Cu toate acestea, progresele tehnologice actuale permit cercetătorilor să analizeze mai în detaliu etapele incipiente ale formării membrelor umane.

Cercetătorii de la Wellcome Sanger Institute, Universitatea Sun Yat-sen și colaboratorii lor au investigat țesuturi embrionare în intervalul de 5 până la 9 săptămâni de dezvoltare, permițându-le să observe programe specifice de exprimare genetică care modelează membrele în curs de formare. Ei au realizat și un videoclip pentru a vizualiza acest proces.

Prin colorarea specială a țesuturilor, s-a evidențiat modul în care grupurile de celule se organizează și diferențiază în modelele de formare a degetelor.

Descoperirile sugerează că degetele umane nu cresc spre exterior, ci se dezvoltă dintr-un mugure de bază mai mare, odată ce celulele intermediare se retrag, revelând degetele în formare.

Aceste constatări sunt doar câteva dintr-un șir de procese surprinzătoare observate pentru prima dată, subliniind un atlas celular spațial al întregului membru uman în curs de dezvoltare.

Membrii umani par să înceapă sub forma unor muguri informi care se dezvoltă ulterior în membre anatomice distincte și recunoscute, cu degete la mâini și la picioare.

Studiul identifică gene esențiale și modele genetice care influențează dezvoltarea membrelor, oferind o înțelegere mai profundă a modului în care aceste instrucțiuni genetice modelează formarea degetelor și a altor structuri anatomice.

Aceste cercetări sunt esențiale nu doar pentru înțelegerea dezvoltării membrelor la om, ci și pentru impactul lor potențial în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor congenitale ale membrelor.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *