Ziua de 4 decembrie este ziua care anunță primele lucrari la Conacul Ecaterinei Caradja !

Max Caradja Johnson, membru al familiei Caradja: „Am inceput cu indepartarea acoperisului avariat, evacuarea elementelor prabusite si decopertarea. Practic conacul va ramane in stare de “carcasa goala”. Aceasta etapa de golire era primodiala pentru a ajunge la fundatii si pereti pentru analizarea lor. De aici, va mai fi nevoie de cateva luni destinate proiectarii si solutiei de restaurare, practic, Arh. Serban Strudza isi va face magia !”

Pasul următor constă în este estaurarea si aducerea lui la starea initiala, din 1915.

Max C.J.: „Evident ca prima dificultate la o asa lucrare vor fi fondurile, dar aici este alta poveste. Cert este ca se va infiinta muzeul dedicat Ecaterinei Caradja, a familiei Cantacuzino dar si a operatiunii Tidal Wave in Conac curand ! Voi documenta si posta aici fiecare etapa din proiect.” a fost mesajul transmis de acesta pe o rețea de socializare.

Cine a fost Ecaterina Caradja?

Prințesa Ecaterina Olimpia Caradja cunoscută ca Princess Catherine Olympia Caradja a fost o aristocrată și filantroapă română, stabilită în Statele Unite ale Americii.

Prințesa Caradja a fost binecunoscută pentru munca sa umanitară și filantropică din perioada interbelică, dar mai ales din timpul celui de-al doilea război mondial, când a alinat suferințele a peste o mie de aviatori (și a altor membri ai echipajelor de zbor) americani și britanici, care au devenit prizonieri de război ai României în timpul campaniei de bombardare a obiectivelor industriale ale României, din perioada alierii sale Germaniei naziste.

A avut grijă de acești căzuți „oameni ai aerului” atât pe propria sa proprietate, unde i-a trata și îngrijit, cât și în spitatlele din Ploiești. Această activitate umanitară și filantropică extraordinară i-a atras numele de „Îngerul din Ploiești” printre acei prizonieri de război. În 1977, a fost recompensată cu Medalia de onoare George Washington (în original, George Washington Honor Medal) de către Freedoms Foundation at Valley Forge.

În data de 02.06.2021 a avut loc, la Palatul Prezidențial din Varșovia, ceremonia de decernare a medaliilor Virtus et Fraternitas, organizată cu sprijinul Institutului Pilecki. În cadrul ceremoniei prințesa Ecaterina Caradja a fost decorată post-mortem pentru ajutorul oferit refugiaților polonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Medalia a fost oferită de către președintele Poloniei, Andrzej Duda, strănepoților Ecaterinei. Medalia Virtus et Fraternitas este acordată de Președintele Republicii Polone ca simbol al recunoștinței față de cei care au ajutat cetățeni polonezi în perioada regimurilor totalitare din secolul al XX-lea.

SURSĂ: WIKIPEDIA

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *