Oamenii de știință din China au creat un nou tip de electrod implantabil pentru a facilita recuperarea șoarecilor după accidente vasculare cerebrale (AVC), deschizând astfel noi perspective în tratarea acestora prin intermediul tehnologiei creier-computer.
AVC-ul reprezintă una dintre cauzele principale ale hemiplegiei și a tulburărilor motorii. Cercetătorii așteaptă ca tehnologia emergentă de interfață creier-computer să regleze activitatea neuronală, funcția sinaptică și circuitul nervos al creierului, facilitând recuperarea neuronilor și a circuitelor nervoase afectate.
Echipa de cercetare, condusă de Zhang Qiang de la Institutul de Chimie Aplicată Changchun al Academiei Chineze de Științe, a elaborat un nou tip de electrod implantabil din hidrogel, capabil să capteze informații cerebrale în timp real și să regleze nervii cerebrali la nivel celular. Acest lucru a fost raportat de Agerpres.
Specialiștii chinezi au monitorizat activitatea nervoasă din creier timp de opt săptămâni consecutive și au folosit tehnologia fotogenetică pentru a regla atât circuitele neuronale din creier, cât și răspunsurile motorii.
Reglarea neuronilor afectați în zonele cerebrale ale șoarecilor cu AVC a dus la o reducere eficientă a zonei de infarct cerebral și a facilitat recuperarea funcțiilor motorii.
Această tehnologie a avansat în proiectarea electrozilor pentru detectarea nervilor, în monitorizarea semnalelor nervoase, reglarea activității neuronale și tratarea AVC-ului. De asemenea, are o importanță aplicativă semnificativă în obținerea informațiilor despre nervii cerebrali și în tratarea disfuncțiilor cerebrale, a precizat profesorul Zhang Qiang.
Studiul a fost publicat în jurnalul științific Advances Materials.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.