Alergiile sunt o problemă răspândită în România, așa cum sunt și în alte țări, iar un nou studiu furnizează date proaspete despre frecvența lor în diferite categorii de populație. Denumit „Alergiile în România”, acest studiu efectuat de DataDiggers în colaborare cu Asociația Română de Educație în Alergii (AREA) scoate în evidență faptul că aproximativ 2 din 5 români se confruntă cu astfel de afecțiuni.

Conform cercetării, femeile sunt mai afectate decât bărbații. Motivele exacte pot fi dificil de identificat – aceasta poate fi rezultatul diferențelor fiziologice, a atenției sporite a femeilor în ceea ce privește sănătatea lor sau a unei combinații a acestor factori, conform concluziilor studiului.

O alergie apare atunci când sistemul imunitar confundă o substanță aparent inofensivă cu un element invadator periculos, declanșând producerea de anticorpi care rămân într-o stare de alertă. La o expunere ulterioară la acel alergen, acești anticorpi pot elibera substanțe chimice, precum histamina, care provoacă simptomele alergiei.

Alergiile pot fi cauzate de o varietate de factori, inclusiv polen, păr de animale, acarieni, mucegai, anumite alimente precum arahidele, nucile, grâul, soia, peștele, crustaceele, ouăle și laptele, precum și de înțepăturile de insecte, și uneori chiar de unele medicamente, cum ar fi penicilina.

IMPACTUL ALERGIILOR ÎN ROMÂNIA

Studiul arată că 4 din 5 români cunosc cel puțin o persoană care suferă de alergii. Alergiile sunt destul de frecvente atât în rândul persoanelor apropiate, cât și în rândul colegilor sau cunoștințelor mai puțin apropiate. Astfel, aproape un sfert dintre români au copii care se confruntă cu alergii.

Mai mult, cercetarea relevă că majoritatea românilor se confruntă într-un fel sau altul cu alergii, doar 16% dintre respondenți declarând că nu au și nici nu cunosc pe cineva care să aibă o alergie.

Cele mai întâlnite tipuri de alergii sunt cele respiratorii, urmate de alergiile alimentare, cele cauzate de înțepăturile de insecte și cele la medicamente (acestea fiind mai rare în rândul copiilor).

„Cei mai în vârstă dintre participanții la studiu (între 56 și 65 de ani) au cel mai mic procentaj de alergii declarate, cel mai probabil din cauza diferențelor în stilul lor de viață din copilărie și adolescență, care este sensibil diferit față de cel al copiilor și adolescenților din prezent. Stilul de viață modern este principalul suspect în răspândirea tot mai extinsă a alergiilor”, menționează studiul.

Alergiile respiratorii sunt cele mai comune în rândul copiilor, iar ordinea de răspândire a diferitelor tipuri de alergii variază puțin în comparație cu cea din rândul adulților. Autorii studiului consideră că această diferență este așteptată, deoarece alergiile se dezvoltă treptat odată cu înaintarea în vârstă, iar probabilitatea de expunere la diferiți alergeni crește odată cu aceasta.

NIVELUL DE CUNOAȘTERE DESPRE ALERGII

Potrivit cercetării, nivelul de cunoștințe despre afecțiunile alergice nu este foarte ridicat în România. Doar jumătate dintre cei chestionați afirmă că știu destul de multe despre acest subiect. Pe de altă parte, aproape oricine a auzit cel puțin despre un tip de alergie, datorită răspândirii acestor afecțiuni. Dermatitele (de contact și cea atopică) sunt cele mai puțin cunoscute.

Anafilaxia este cea mai gravă reacție alergică și poate pune viața în pericol. Conform studiului, 3 din 5 români declară că știu ce reprezintă anafilaxia, dar în realitate procentul este mai mic – în jur de 50%.

Nivelul de cunoștințe depinde în mare măsură de gradul în care persoanele sunt afectate direct de alergii, fie personal, fie din grija pentru cineva apropiat. Astfel, cei care sunt afectați direct sau indirect se consideră mai bine informați despre alergii.

Majoritatea covârșitoare a românilor consideră că afecțiunile alergice sunt grave sau foarte grave. Perspectiva este aproximativ aceeași, indiferent de gradul de familiaritate cu aceste afecțiuni, conform studiului.

„Cum era de așteptat, cei care nu au nici o legătură cu alergiile știu într-o măsură mult mai mică ce este anafilaxia. Surprinzător este faptul că sunt destul de multe persoane care au pe cineva apropiat cu afecțiuni alergice sau suferă ei înșiși de astfel de afecțiuni, dar care nu știu mai nimic despre anafilaxie”, menționează studiul.

Marea majoritate a persoanelor cu alergii, precum și familiile care au copii alergici, reușesc să trăiască aproape la fel de liber ca oricine altcineva. Cu toate acestea, alergiile constituie o sursă de stres pentru mulți dintre cei afectați sau pentru familiile cu copii alergici, arată cercetarea.

Studiul s-a desfășurat în perioada 11-14 iunie 2013, prin interviuri online, pe un eșantion de 800 de respondenți considerat reprezentativ pentru populația urbană din România.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *