În intervalul 2014-2021, unele dintre statele cu cel mai ridicat nivel de trai – Franța, Islanda, Norvegia, Elveția și Marea Britanie – au consemnat creșteri semnificative ale sărăciei infantile, conform datelor furnizate de UNICEF Innocenti, un birou global de cercetare și prognoză. Raportul indică că Letonia, Lituania, Polonia și Slovenia au înregistrat cele mai accentuate scăderi în acest domeniu. În ceea ce privește România, în perioada 2019-2021, 29% dintre copii se aflau încă în sărăcie relativă, marcând cea mai ridicată rată din statele membre ale Uniunii Europene, conform informațiilor furnizate de News.ro.

”Report Card 18: Child Poverty in the Midst of Wealth (Sărăcia copiilor din centrul bunăstării) – cel mai recent raport din seria care analizează bunăstarea copiilor în ţările OCDE şi UE – constată că Polonia şi Slovenia sunt cel mai bine poziţionate în ceea ce priveşte eforturile de combatere a sărăciei în rândul copiilor, urmate de Letonia şi Republica Coreea. În schimb, unele dintre cele mai bogate ţări incluse în raport rămân în urmă, aproape de coada clasamentului pe ţări”, a transmis, miercuri, UNICEF, într-un comunicat de presă.

Raportul oferă o perspectivă actualizată și comparabilă asupra sărăciei care influențează copiii în statele membre ale OCDE și UE și examinează măsurile guvernamentale de sprijinire a veniturilor pentru familiile cu copii.

Raportul evidențiază că, în ciuda unei reduceri generale a sărăciei cu aproximativ 8% în 40 de țări între anii 2014 și 2021, la finele anului 2021, încă existau peste 69 de milioane de copii care se aflau în gospodării cu venituri sub 60% din venitul național mediu.

”Impactul sărăciei asupra copiilor este atât persistent, cât şi dăunător. Pentru majoritatea copiilor, acest lucru înseamnă că ar putea creşte fără suficientă hrană nutritivă, fără haine, rechizite şcolare sau un loc cald pe care să-l numească acasă. Aceasta împiedică respectarea drepturilor şi poate duce la o sănătate fizică şi mintală precară”, a declarat directorul UNICEF Innocenti – Biroul global de cercetare şi prognoză, Bo Viktor Nylund.

Potrivit organizaţiei, consecinţele sărăciei se pot întinde pe durata întregii vieţi.

”Copiii care se confruntă cu sărăcia au mai puţine şanse de a termina şcoala şi câştigă salarii mai mici la vârsta adultă. Potrivit raportului, în unele ţări, o persoană născută într-o zonă defavorizată riscă să trăiască cu opt sau nouă ani mai puţin decât o persoană născută într-o zonă bogată”, a mai transmis organizaţia.

Mai multe informaţii găsiţi aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *