Ministerul Afacerilor Externe salută cu entuziasm alegerea prof. Iulia Motoc în funcția de judecător al Curții Penale Internaționale, în cadrul alegerilor organizate la 4 decembrie 2023. Această desemnare, în premieră pentru România, este recunoscută ca un succes al diplomației române, reconfirmând profilul țării ca stat profund atașat dreptului internațional și ordinii de drept la nivel global, precum și valorilor umanismului susținute constant de diplomația română.

Conform unui comunicat al MAE, promovarea Iuliei Motoc pentru funcția de judecător la Curtea Penală Internațională și alegerea sa în această poziție fac parte din demersurile active ale României de sprijinire a Curții Penale Internaționale, instanță unică prin mandatul său de sancționare, conform Statutului de la Roma, a celor care săvârșesc crime împotriva umanității, crime de război, genocid sau crime de agresiune.

Ministerul Afacerilor Externe exprimă convingerea că vasta expertiză a prof. Iulia Motoc în domeniul protejării și promovării drepturilor fundamentale va contribui la consolidarea profesionalismului și eticii la nivelul Curții Penale Internaționale, consolidând actul de justiție la nivel global.

Curtea Penală Internațională (CPI) este prima și singura instanță penală internațională permanentă, conform sursei citate. Instituția a fost înființată prin Statutul de la Roma al CPI, adoptat la 17 iulie 1998, intrând în vigoare la 1 iulie 2002. În prezent, 123 de state sunt părți la Statutul CPI, iar România este tradițional un susținător al justiției penale internaționale.

Reamintim că, la 2 martie 2022, România s-a numărat printre statele care au sesizat Procurorul CPI, solicitând anchetarea crimelor de război, a crimelor împotriva umanității și genocidului comise în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, conform comunicatului.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *