Curtea Constituțională a amânat decizia asupra sesizării depuse de USR și Forța Dreptei referitoare la legea pentru modificarea Ordonanței Guvernului privind transporturile rutiere. Cele două partide au criticat legea, acuzând că aceasta amână liberalizarea reală a transportului rutier și protejează interesele unei „mafii protejate politic”. Decizia va fi luată la data de 30 ianuarie.

Partidele de opoziție susțin că legea, care prelungește programul de transport și licențele pentru transportul de persoane până la finalul anului 2024, contravine principiilor de libertate economică, egalitate în drepturi și obligația statului de a proteja libertatea comerțului și concurența loială. Criticii subliniază că această măsură împiedică liberalizarea pieței de transport și menține un sistem care nu aduce beneficii calatorilor, precum autobuze moderne și servicii de transport civilizate.

USR și Forța Dreptei au sesizat Curtea Constituțională în mai 2023, subliniind că prelungirea licențelor pentru transportul de persoane, inițiată anterior de Ministerul Transporturilor, a fost deja anulată de Consiliul Concurenței în 2021. Acest organism a stabilit pașii necesari pentru deschiderea pieței, cu interdicția prelungirii programului de transport după 30 iunie 2023. Opoziția acuză că PSD și PNL au ignorat această decizie și au prelungit programul, favorizând interesele unor grupuri protejate politic.

Reprezentanții partidelor de opoziție susțin că liberalizarea transportului de călători ar aduce beneficii semnificative, inclusiv autobuze de calitate superioară, tarife mai mici și venituri mai mari la buget. Aceștia aduc exemple de țări precum Germania și Franța, care au obținut creșteri semnificative în numărul călătorilor după liberalizarea pieței de transport.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *