Neil Winn, profesor de Studii Internaționale la Universitatea din Leeds, exprimă preocuparea Kievului cu privire la faptul că criza din Orientul Mijlociu ar putea „submina eforturile occidentale în conflictul său”, conform afirmațiilor sale într-un interviu acordat LaRazon.

Reporter: Vă este teamă că războiul dintre Israel și Hamas va face ca Ucraina să fie uitată?

Neil Winn: Războiul din Ucraina are o mare importanță sistemică pentru gestionarea securității internaționale. Acesta implică Rusia și aliații săi, Ucraina, Statele Unite, Europa și alți actori interesați. Războiul din Ucraina are implicații globale și Statele Unite sunt încrezătoare că se pot confrunta în același timp cu două crize regionale. Ucraina este îngrijorată de faptul că războiul din Orientul Mijlociu va degrada eforturile occidentale în războiul său. NATO și Israelul au o cooperare de lungă durată, așa că acest lucru va însemna o anumită atenție asupra războiului din Orientul Mijlociu (cu doar o săptămână înainte de atacul Hamas, amiralul olandez Rob Bauer, președintele Comitetului militar al NATO, a vizitat Israelul pentru a se întâlni cu președintele Isaac Herzog și oficialii militari). Oricum, orice s-ar întâmpla, NATO va continua să sprijine Ucraina.

Reporter: Cum evoluează contraofensiva ucraineană?

Neil Winn: În general, contraofensiva ucraineană avansează încet, cu unele dificultăți. Ucraina a mutat pentru prima dată echipamente grele dincolo de prima linie de apărare a Rusiei în regiunea sud-estică Zaporijjia, spun analiștii. De asemenea, a făcut progrese în jurul orașului Bahmut din estul Ucrainei, după ce Rusia și-a mutat unele dintre cele mai experimentate trupe din oraș în regiunea Zaporijjia. Între timp, Rusia a menținut atacurile cu drone împotriva porturilor ucrainene de pe Dunăre, distrugând infrastructura de export de cereale a țării.

Reporter: De ce arme are nevoie armata ucraineană pentru a face față iernii?

Neil Winn: Ucraina trebuie să folosească lansatoarele sale cu sistem de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), care au o rază de acțiune de cincizeci de mile, pentru a pune presiune asupra rușilor în timpul iernii și pentru a pregăti terenul pentru o nouă posibilă contraofensivă anul viitor. Trupele ucrainene trebuie să bombardeze drumurile de coastă și liniile de cale ferată cu armele lor HIMARS.

Reporter: Cum vor fi afectate tensiunile cu vecinii precum Polonia?

Neil Winn: În prezent există tensiuni între Ucraina și Polonia. Polonia a început ca un susținător puternic al Ucrainei, dar recent au apărut probleme între cele două țări care pun sub semnul întrebării sprijinul polonez. La sfârșitul lui septembrie 2023, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat că Polonia nu va furniza Ucrainei alte arme decât cele convenite anterior. Polonia a impus o interdicție a importului de cereale ucrainene după ce cerealele ieftine au inundat piața internă poloneză. Acest lucru a subminat producătorii polonezi. Polonezii au interzis importurile de cereale din Ucraina, iar președintele Zelenski a criticat poziția Varșoviei cu privire la importurile ucrainene de cereale ca fiind teatrală într-un discurs recent la Națiunile Unite. Rusia va exploata această dispută pentru a încerca să declanșeze noi diviziuni în Occident.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *