Criza bugetară din Germania a generat un nou impuls pentru reformarea limitelor autoimpuse pentru împrumuturile guvernamentale, inclusiv în rândul conservatorilor din opoziție. Aceasta se datorează nevoii de investiții care depășește obsesia politică anterioară pentru corectitudinea fiscală.

O hotărâre a Curții Constituționale din 15 noiembrie împotriva unei manevre bugetare pentru a ocoli „limita datoriei” a dat peste cap planurile financiare ale coaliției cancelarului Olaf Scholz. Liderii de afaceri și politicieni se tem că Berlinul nu va putea finanța răspunsurile la provocările tot mai mari, de la schimbările climatice la războiul din Ucraina. Solicitările pentru reforma regulii bugetare cresc, inclusiv în rândul conservatorilor, a căror plângere a determinat decizia instanței.

Cei aflați la putere la nivel de stat și care trebuie să gestioneze consecințele hotărârii se arată deschiși la o nouă dezbatere. Subvențiile de stat convenite cu producătorul american de cipuri Intel pentru fabricile planificate în Saxonia-Anhalt sunt acum în pericol, iar liderii susțin că este crucial să existe o modalitate de a finanța investițiile strategice. Dezbaterile privind reformarea limitei de îndatorare ar implica schimbarea constituției, ceea ce necesită o supramajoritate de două treimi în parlament și pare a fi o perspectivă îndepărtată.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *