În contextul marcării Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, în fiecare an, pe 25 noiembrie, oamenii legii fac front comun pentru a pune în lumină această problemă și pentru a încuraja acțiuni concrete în vederea eradicării violenței de gen.
Mesajul este clar: NICIO PALMĂ NU MERITĂ A DOUA ȘANSĂ!
Această zi nu este doar o ocazie de a reflecta asupra impactului devastator pe care violența îl are asupra femeilor, ci și un apel la acțiune.
Cu toții suntem chemați să ne asumăm responsabilitatea de a schimba normele sociale și culturale care permit persistența acestei probleme.
Prin aceasta, ieri, 24 noiembrie., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova– Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au organizat și desfăşurat o activitate informativ – preventivă într-n centru comercial din Ploiești, dar și în incinta unui hipermarket/
Astfel, polițiștii au stat de vorbă cu toate femeile prezente la acel moment în centrul comercial, atât angajate cât și cliente ale acestei unități.
Scopul activității a constat în prevenirea violenţei asupra femeilor, aspecte ce ţin de recunoaşterea unei relaţii toxice, metode de racolare, instituţiile cărora se pot adresa victimele violenţei domestice, serviciile de care pot beneficia, numerele de telefon gratuite şi accesibile non-stop (help line 0800 500 333, 112), unde acestea pot obţine consiliere şi îndrumare de specialitate.
De asemenea, au fost transmise informații despre modalitățile de prevenire a conflictelor interfamiliale și intrafamiliale, precum și despre aplicația ,,BrightSky”.
Mii de cazuri de violență domestică
În acest context, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova au intervenit în primele 10 luni ale anului în curs la aproximativ 5.000 de cazuri de violență domestică, în 89% din cazuri intervenția acestora a fost realizată ca urmare a sesizărilor formulate prin SNUAU 112.
Din analizarea situațiilor statistice, s-a observat că victimele infracțiunilor comise în contextul violenței domestice sunt cu preponderență femei.
În ceea ce privește ordinele de protecție provizorii emise de către polițiștii prahoveni, în cele 10 luni ale anului 2023 au fost emise 135, cu 20 mai multe decât în perioada similară a anului trecut.
Pentru prevenirea infracţiunilor de violență domestică, Inspectoratul de Poliție Județean Prahova vă recomandă :
Să sunaţi la 112 şi să cereţi sprijin dacă viaţa şi sănătatea vă sunt puse în pericol!
Să solicitaţi consultul medico-legal şi eliberarea unui certificat constatator!
Să stabiliţi un cod (cuvânt, frază, semnal) prin care să avertizaţi copiii/prietenii/vecinii că sunteţi în pericol, pentru ca ei să sune la poliție după ajutor!
Să încearcaţi memorarea unei liste de contacte de urgență sau să utilizaţi un calculator din afara casei în care locuiţi, un telefon mobil despre care agresorul nu știe, sau o cartelă de telefon mobil prepaid!
Polițiștii pot emite un ordin de protecție provizoriu pentru o perioadă de 5 zile, atunci când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică sau libertatea unei persoane să fie puse în pericol.
Instanța de judecată poate dispune la solicitarea unei persoane a cărei viață, integritate fizică sau libertate sunt puse în pericol, un ordin de protecție împotriva agresorului, a cărui durată nu poate depăși 6 luni.
Totodată, polițiștii prahoveni au realizat un material video, prin care oferă informații suport, femeilor victime ale violenței.
Alătură-te și tu campaniei Inspectoratului de Poliție Județean Prahova!
NICIO PALMĂ NU MERITĂ A DOUA ȘANSĂ
comunicat de presă