epa08612798 European Council President Charles Michel during a press conference at the end of European summit in video conference format, in Brussels, Belgium, 19 August 2020. Michel convened a special leaders' summit to discuss the situation in Belarus following the August 9 contested presidential election. EPA-EFE/POOL / OLIVIER HOSLET

Charles Michel, liderul Consiliului European, planifică o vizită în Ungaria în ziua de luni, într-un efort de a calma tensiunile cu premierul ungar Viktor Orban. Acesta a amenințat că va bloca deciziile-cheie referitoare la Ucraina în cadrul summitului UE programat pentru mijlocul lunii decembrie, conform informațiilor AFP citate de AGERPRES.

„Luni, Charles Michel se va deplasa în Ungaria pentru o întâlnire bilaterală cu Viktor Orban în vederea pregătirii Consiliului European” din 14 şi 15 decembrie, a anunţat joi seară Ecaterina Casinge, purtătoarea de cuvânt a preşedintelui instanţei statelor membre ale UE, într-un mesaj postat pe X (fostul Twitter).

Premierul ungar este învinuit că recurge la amenințarea cu dreptul de veto împotriva unui ajutor european destinat Ucrainei, în speranța de a obține deblocarea de fonduri europene destinate țării sale. Săptămâna trecută, Viktor Orban i-a scris lui Charles Michel solicitând o „discuție urgentă” privind strategia europeană față de această țară amenințată de Rusia.

Confruntându-se cu provocări pe teren militar, Ucraina așteaptă noi furnizări de arme, sprijin financiar și inițierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

„Consiliul European nu este în măsură să ia decizii-cheie privind garanţiile de securitate pentru Ucraina, un sprijin financiar suplimentar, o nouă înăsprire a regimului de sancţiuni al UE împotriva Rusiei sau de viitorul procesului de extindere, dacă nu se găseşte un consens asupra strategiei noastre viitoare în ceea ce priveşte Ucraina”, a scris Viktor Orban în această scrisoare din 16 noiembrie, obţinută de AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *