Miercuri, la evenimentul dedicat „Digitalizare și bune practici în e-guvernare”, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a subliniat că actualul exercițiu financiar reprezintă o oportunitate de a schimba paradigma de finanțare prin fonduri europene. În contextul prezentării platformei www.oportunitati-ue.gov.ro, ministrul a declarat că această inițiativă are potențialul de a transforma modul în care România accesează și gestionează fondurile europene.

Platforma www.oportunitati-ue.gov.ro oferă beneficiarilor acces la toate sursele de finanțare disponibile la nivel guvernamental pentru proiectele finanțate din fonduri europene, inclusiv cele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și Politica de Coeziune.

Adrian Câciu a subliniat că site-ul este conceput pentru a furniza informații actualizate în timp real, inclusiv despre proiectele depuse, apelurile deschise și linii de finanțare disponibile. Pe lângă prezentarea surselor de finanțare, ministrul a menționat intenția de a dezvolta un agregator care să se concentreze și pe calitatea absorbției fondurilor.

Ministrul a explicat că site-ul va include și rapoarte de progres în timp real, accesibile publicului în funcție de gradul de sensibilitate al informațiilor. Această transparență în raportare la progresul realizării obiectivelor finanțate este crucială nu doar pentru beneficiari, ci și pentru Guvern și Comisia Europeană.

Adrian Câciu a subliniat că actualul exercițiu financiar reprezintă ultima șansă de a schimba paradigma de finanțare prin fonduri europene, îndemnând la prioritizarea calității absorbției în detrimentul cantității. El a exprimat speranța că, dacă România demonstrează o abordare axată pe calitatea implementării proiectelor, țara va avea un rol mai influent în negocierile pentru noua Politică de Coeziune din 2027.

Ministrul Câciu a menționat că au fost lansate apeluri în valoare de 19 miliarde de euro, iar până la finalul anului se vor mai lansa încă 6 miliarde de euro. Scopul este de a pune la dispoziția beneficiarilor întreaga anvelopă financiară a României prin Politica de Coeziune în 2024, facilitând accesul și implementarea proiectelor.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *