Federația Națională a Sindicatelor din Administrație – FNSA exprimă susținerea față de acțiunile de protest spontane ale salariaților din sectorul „Administrație publică”, care protestează împotriva politicii discriminatorii a Guvernului României în materie de salarizare pentru diferitele categorii de angajați din sectorul bugetar.

Sindicaliștii au transmis într-un comunicat că această abordare salarială generează tensiuni care ar putea conduce la blocarea activității unor instituții cu responsabilități în gestionarea proceselor electorale din anul viitor.

Prin intermediul comunicatului, FNSA cere adoptarea unui set de măsuri legislative pentru eliminarea restricțiilor aplicate în implementarea actualei legi privind salarizarea, care au fost impuse selectiv unor categorii de salariați din sectorul bugetar. Ei solicită aplicarea integrală a Legii-Cadru Nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Federația atrage atenția asupra necesității ca Guvernul României să renunțe la promisiunea unei noi legi salariale, menționând că majoritatea discriminărilor actuale sunt rezultatul aplicării diferențiate și discricionare a prevederilor legii în vigoare, prin ordonanțe de urgență succesive care au stabilit derogări pentru anumite categorii de salariați.

FNSA avertizează că perpetuarea acestor practici va genera, în anul 2024, proteste și nemulțumiri ample ale salariaților. De asemenea, sindicaliștii semnalează că legea recent adoptată, care implică austeritate, deschide calea către abuzuri din lipsa unor mecanisme de control bine definite.

Sursa menționează că în instituțiile din administrație au avut loc sau sunt în desfășurare acțiuni de protest spontane, iar acestea se vor intensifica în perioada următoare până când revendicările vor fi soluționate. FNSA avertizează că, în cazul menținerii politicii salariale discriminatorii, tensiunile acumulate ar putea conduce în anul 2024, cu patru tururi de alegeri, la blocarea activității instituțiilor responsabile cu organizarea alegerilor.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *