Un nou studiu publicat recent, indică faptul că persoanele diagnosticate cu Covid-19 ar putea reduce semnificativ riscul de spitalizare prin efectuarea de gargă cu apă sărată.
Cercetătorii au descoperit că participanții care au efectuat gargară cu apă sărată, fie cu concentrații scăzute, fie cu concentrații ridicate de sare în apă caldă, timp de două săptămâni după un test Covid-19 pozitiv, au prezentat de până la trei ori mai puține șanse de a necesită îngrijire spitalicească în comparație cu cei care nu au efectuat gargară.
În contextul căutării unor tratamente la domiciliu pentru a atenua simptomele respiratorii și a preveni spitalizarea la patru ani de la debutul bolii Covid-19, studiul recent, care a implicat 58 de persoane testate pozitiv la Covid-19, a constatat că utilizarea apei sărate, indiferent de cantitatea de sare folosită, a fost asociată cu o reducere a numărului de internări în spital.
„Între 2020 și 2022, persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani și test PCR pozitiv pentru SARS-CoV-2 au fost aleatoriu selectate pentru a efectua gargară cu soluții saline cu concentrații scăzute sau ridicate timp de 14 zile”, a explicat dr. Sebastian Espinoza, autorul principal al studiului, într-un comunicat de presă.
Soluțiile saline utilizate au constat în 2,13 grame și, respectiv, 6 grame de sare dizolvate în 227 ml de apă caldă, efectuate de patru ori pe zi, timp de 14 zile.
Rezultatele nu au arătat diferențe semnificative între grupurile cu concentrații scăzute și ridicate de sare în ceea ce privește rezultatele primare și secundare ale studiului. Aceste rezultate au inclus frecvența și durata simptomelor asociate cu infecția cu SARS-CoV-2, precum și internările în spital sau în terapie intensivă, ventilație mecanică sau decesul.
Criteriile de excludere au inclus prezența hipertensiunii cronice sau participarea la alte studii intervenționale. Grupurile care au folosit soluțiile saline, fie cu concentrații scăzute, fie cu concentrații ridicate, au prezentat rate similare de vaccinare, similar cu populația de referință care a inclus peste 9.300 de persoane testate pozitiv pentru Covid-19.
„Studiul nostru a avut scopul de a investiga irigarea nazală cu soluție salină și efectuarea de gargară pentru o posibilă asociere cu ameliorarea simptomelor respiratorii cauzate de infecția cu coronavirus”, a adăugat dr. Jimmy Espinoza, coautor al studiului.
Conform acestuia, s-a observat că ambele regimuri saline par să fie asociate cu rate mai reduse de spitalizare în comparație cu controalele în cazul infecțiilor cu SARS-CoV-2.
Echipa de cercetare speră că se vor desfășura mai multe studii pentru a investiga în profunzime această asociere. Aceste constatări urmează să fie prezentate la reuniunea științifică anuală a Colegiului American de Alergologie, Astm și Imunologie (ACAAI), programată între 9 și 13 noiembrie în Anaheim, California.
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.