În România, aproximativ 3,4 milioane de persoane suferă de afecțiuni oftalmologice, reprezentând aproape unul din cinci oameni din totalul populației. Printre aceștia, aproape 60.000 sunt orbi.

Conform celui mai recent studiu, țara noastră are peste 1,5 milioane de adulți care trăiesc cu diabet, ceea ce reprezintă aproximativ 3% din populație. Prevalența diabetului zaharat în România, la grupa de vârstă 20-79 de ani, este de 10,6%, iar prevalența ajustată în funcție de vârstă este de 8,4%.

Diabetul aduce frecvent complicații, inclusiv afecțiuni oftalmologice precum retinopatia diabetică. Aceasta poate afecta ambii ochi și, în lipsa tratamentului adecvat, poate duce la o deteriorare progresivă a vederii, uneori până la pierderea acesteia.

Printre afecțiunile cu impact semnificativ asupra vederii, care pot fi controlate prin vizite regulate la medicul oftalmolog, se numără degenerescenţa maculară legată de vârstă, forma neovasculară și edemul macular diabetic.

Degenerescenţa maculară legată de vârstă, forma neovasculară, reprezintă principalul motiv pentru pierderea vederii centrale la persoanele de peste 55 de ani. Această boală avansează lent, deseori neobservată de pacienți, inițiindu-se în mod obișnuit la un singur ochi, cu probabilitate ridicată de afectare ulterioară și la cel de-al doilea ochi.

Această afecțiune are două forme: uscată, cea mai frecventă, afectând 90% din pacienți, evoluând lent și limitând pierderea vederii; și umedă, mai rar întâlnită (afectând 10% din pacienți), dar mai severă, cauzând deteriorarea rapidă a vederii centrale în 80% dintre cazuri.

Se estimează că 196 de milioane de persoane la nivel global trăiesc cu degenerescență maculară legată de vârstă.

Edemul macular diabetic, rezultat al retinopatiei diabetice, cea mai comună complicație oculară a diabetului zaharat, poate conduce la pierderea vederii centrale. Această afecțiune reprezintă principalul motiv de orbire la nivel mondial în rândul populației active, cu vârste cuprinse între 20 și 65 de ani. În absența tratamentului, poate duce la pierderea totală a vederii centrale.

Societatea Română Retina, cu susținerea Bayer, își propune să sporească conștientizarea privind aceste afecțiuni în rândul populației și să încurajeze pacienții să solicite asistență medicală de la oftalmolog încă de la primele simptome.

Profesorul Univ. Dr. Florian Baltă de la UMF “Carol Davila” București și Președintele Societății Române Retina a declarat: „Mulți pacienți cu aceste afecțiuni sunt diagnosticați târziu, când deja au probleme de vedere. Identificarea precoce și tratamentul prompt ar încetini semnificativ evoluția bolilor și deteriorarea vederii centrale.

Prin campania „Ajută-ți ochii să lupte pentru recâștigarea vederii”, Societatea Română Retina, cu susținerea Bayer, își propune să crească conștientizarea simptomelor și să încurajeze pacienții să se adreseze oftalmologului imediat ce apar aceste semne.”

Obiectivul campaniei este de a sublinia că simptome precum vederea încețoșată sau pierderea vederii centrale la unul sau ambii ochi, vedere distorsionată sau apariția petelor negre în câmpul vizual trebuie luate în serios și să conduca la consultarea imediată a medicului oftalmolog. Diagnoza precoce și tratamentul corespunzător pot preveni progresia bolilor oculare și pot menține o vedere sănătoasă.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *