Sursă foto: DSP Brasov

Pandemia a avut un impact semnificativ asupra vaccinării copiilor în întreaga lume, în special din cauza presiunii asupra sistemelor de sănătate, realocării resurselor pentru vaccinarea împotriva COVID-19, lipsei de personal medical și a măsurilor de izolare.

În România, pandemia a exacerbate o tendință descendentă a ratei de acoperire vaccinală observată de peste un deceniu. Potrivit ministrului Sănătății, acoperirea vaccinală a scăzut în România de la peste 90% în 2010 la aproximativ 80% în prezent.

Ministrul Alexandru Rafila a subliniat în fața Parlamentului că, în ultimii 12 ani, acoperirea vaccinală a înregistrat o scădere, de la peste 90% în 2010, la aproximativ 80% pentru vaccinurile obișnuite. El a adăugat că Ministerul Sănătății a inițiat mai multe proiecte în acest an pentru a compensa vaccinurile destinate adulților și pentru a îmbunătăți acoperirea vaccinală la copii, împreună cu creșterea imunizării împotriva HPV la fete și adolescente.

În cadrul acestor inițiative, Ministerul Sănătății a elaborat o strategie națională de vaccinare pentru perioada 2023-2030, care integrează aceste obiective și include un plan de acțiune pentru a le realiza. Această strategie a fost aprobată de Guvern.

Ministrul Sănătății a subliniat în continuare că vaccinarea nu va fi impusă, ci se va încerca stimularea acesteia prin campanii de informare. El a subliniat faptul că vaccinarea reprezintă un drept și nu o obligație și că autoritățile sunt responsabile pentru informarea corectă a mamelor și pentru facilitarea accesului la vaccinare.

Datele oficiale privind acoperirea vaccinală în România prezentate de Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății în luna aprilie, au arătat că acoperirea vaccinală pentru vaccinul BCG1 a fost de peste 95% în 2022, în creștere ușoară față de 2021, în timp ce pentru HEP B3, DTP 4, IPV 4, ROR 1, Hib 4, acoperirea a fost de aproximativ 85%, în scădere cu 2-3 puncte procentuale față de anul anterior.

Dr. Valeria Herdea, președinte al Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) și vicepreședinte al Colegiului Medicilor din România, a prezentat date îngrijorătoare în luna iunie, menționând că rata de acoperire vaccinală pentru rujeolă și difterie-pertussis a scăzut sub nivelurile recomandate de OMS pentru a controla bolile, situație ce reprezintă o preocupare majoră pentru sănătatea publică.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *