Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a emis un comunicat, miercuri, în care a dezvăluit că veniturile bugetare brute colectate în primele zece luni ale anului 2023 au atins suma de 346,48 miliarde de lei, reprezentând o creștere de 11,9% față de aceeași perioadă a anului anterior. ANAF a publicat acest comunicat pentru a oferi clarificări în contextul unor afirmații din spațiul public care sugerau o performanță bugetară deficitară.

Conform comunicatului, veniturile bugetare nete colectate în aceeași perioadă au înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă de 9,00%, ajungând la suma de 322,36 miliarde de lei. Instituția a subliniat că aceste rezultate au fost obținute în condiții economice diferite, marcate de scăderea inflației la 8,09% și încetinirea ritmului de creștere economică la 2%, conform datelor Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

În comunicat, ANAF a evidențiat, de asemenea, o îmbunătățire substanțială a activității de colectare bugetară în perioada iunie – octombrie 2023, arătând că veniturile bugetare brute colectate în această perioadă au fost cu 12,59% mai mari față de aceeași perioadă a anului 2022. Colectarea de TVA către mediul economic a crescut cu 1,5 miliarde de lei comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 24,8 miliarde de lei.

ANAF a concluzionat că rezultatele pozitive evidențiate reflectă o performanță fiscală robustă și a asigurat că depune toate eforturile pentru a eficientiza procesul de rambursare a sumelor colectate.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *