Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București și polițiștii de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice au efectuat 12 percheziții domiciliare în municipiul București și județul Ilfov. Operațiunile au vizat locuințele unor persoane și sediile unor firme într-un caz de vânzare ilegală a deșeurilor către centre de colectare. Prejudiciul adus statului prin evaziune fiscală în acest caz este estimat la 5 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al Parchetului Capitalei, în perioada 2018 – 2019, 11 persoane suspecte au pus în aplicare un circuit fraudulos pentru sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor fiscale. Această schemă a constat în utilizarea a șapte societăți comerciale pentru a efectua livrări de deșeuri de materiale reciclabile către diverse societăți cu centre de colectare. Veniturile obținute din aceste livrări nu au fost înregistrate contabil și nici declarate autorităților fiscale. Pentru a justifica aceste operațiuni, au fost înregistrate fictiv achiziții similare de deșeuri, provenind de la anumite persoane fizice. Marfa, de fapt, era achiziționată fără documente justificative de proveniență („la negru”) și la prețuri mult mai mici decât cele raportate în declarațiile fiscale.

Suma rezultată din vânzarea ilegală a deșeurilor a fost retrasă în numerar de la ATM-uri din București și de la casieriile unităților bancare. Borderourile de achiziție conțineau informații nereale și au fost utilizate pentru reintroducerea sumelor în circuitul economic, în încercarea de a ascunde originea infracțională a acestora.

Prejudiciul adus bugetului de stat prin infracțiunile de evaziune fiscală este de aproximativ 26 de milioane de lei (peste 5 milioane de euro). Procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva a cinci inculpați, dintre care doi au fost propuși pentru arestare preventivă, iar ceilalți trei sunt sub control judiciar.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *