În această iarnă, Bucureștiul se confruntă cu o problemă în ceea ce privește termoficarea, deoarece Termoenergetica are încă o datorie de 700 de milioane de lei către Elcen, compania subordonată Ministerului Energiei, a informat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în cadrul unei conferințe de specialitate, conform Agerpres.

„O problemă a termoficării din această iarnă se numeşte Bucureşti, unde domnul primar general (Nicuşor Dan, n.r.) încă nu mi-a răspuns la o adresă pe care am făcut-o de vreo patru luni de zile şi în care i-am semnalat faptul că există o datorie semnificativă la Termoenergetica înspre Elcen. Compania Ministerului Energiei produce agentul termic şi îl produce în condiţii corecte, chiar dacă are şi ea nevoie de investiţii. Dar Termoenergetica încă datorează 700 de milioane de lei către Elcen, iar banii i-ar prinde bine echipei de acolo pentru a putea achiziţiona gazul în perspectiva lunilor următoare. Nu-mi rămâne decât să continui monologul meu şi să fac un nou apel public către domnul Nicuşor Dan să-şi facă treaba şi să plătească aceşti bani”, a subliniat Burduja.

În luna precedentă, ministrul Energiei a comunicat, în timpul unei vizite la CET SUD, că Primăria Generală a Capitalei are încă de plătit o sumă de 700 de milioane de lei către Electrocentrale București, din datoria totală de un miliard de lei. A subliniat, de asemenea, că Elcen are nevoie de acești bani pentru a evita orice potențiale probleme, avertizând că „altfel, cu siguranță vor apărea dificultăți”.

Explicațiile primarului

La sfârșitul lunii octombrie, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a afirmat că datoria companiei Termoenergetica către Elcen se ridică la aproximativ 600 de milioane de lei, în timp ce suma datorată de Primărie către Termoenergetica este zero.

„Datoria companiei Termoenergetica către Elcen este de aproximativ 600 de milioane de lei. Datoria Municipiului către Termoenergetica este zero, în momentul de faţă. Într-adevăr, noi putem să recunoaştem nişte pierderi din trecut, dar recunoaşterea acestor pierderi presupune un efort de audit, pentru reajustarea unor unor preţuri, pe care ANRE nu le-a dat la momentul potrivit”, a spus Dan, cu prilejul unei vizite efectuate la Podul Grant.

Oficialul a prevăzut că auditul va fi finalizat până la mijlocul lunii decembrie.

„Aşa cum au dat hotărârea de Consiliu General prin care au dat cele 400 de milioane, o să mai dăm o hotărâre de Consiliu, prin care să dea suma pe care o au în cont şi care este undeva de ordinul 400 de milioane”, a adăugat edilul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *