Sursă foto: Cotidianul RO

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, a evidențiat marți angajamentul țării pentru intensificarea investițiilor în sectoarele apărare, IT, inginerie spațială și energie, în lumina crizei de securitate care afectează Europa și Orientul Mijlociu.

La Palatul Victoria, șeful Executivului s-a întâlnit cu reprezentanții a 22 de companii de prestigiu din domeniile ingineriei spațiale și apărării din Statele Unite ale Americii.

Conform unui comunicat oficial al Guvernului, premierul a subliniat creșterea cheltuielilor pentru apărare de la 2% din PIB la 2,5% din PIB-ul României și hotărârea Executivului de a modifica legislația pentru a sprijini proiecte de investiții în sectoarele apărării și energiei.

„România este şi va rămâne o ţară sigură şi un furnizor de stabilitate în regiune, iar în acest sens sprijinul Statelor Unite, în contextul Parteneriatului nostru strategic, este determinant. Misiunea celor 22 de companii americane de top arată cât este de puternică colaborarea noastră şi interesul sporit al investitorilor SUA de a transfera expertiză şi tehnologii de ultimă generaţie în România”, a afirmat Ciolacu, citat în comunicat.

De asemenea, a evidențiat că România este autonomă energetic, reușind să furnizeze sprijinul necesar Republicii Moldova.

„Continuăm în această direcţie şi sprijinim investiţiile pentru producerea de energie, inclusiv prin flexibilizarea legislaţiei din sectorul eolian, precum şi al industriei extractive şi hidrocarburilor”, a afirmat premierul.

Ambasadorul SUA la București, Kathleen Ann Kavalec, și investitorii americani au exprimat apreciere pentru orientarea pro-business a Guvernului României, aducând mulțumiri prim-ministrului pentru deschiderea și colaborarea manifestate.

„România este între ţările care au oferit cel mai puternic sprijin Ucrainei”

În plus, au exprimat recunoștință pentru sprijinul solid și diversificat acordat de România în această perioadă atât Ucrainei, cât și Republicii Moldova.

În această perspectivă, prim-ministrul a subliniat că România va continua să fie alături de Ucraina până la încheierea conflictului și va oferi sprijin pentru reconstrucția acestei țări. De asemenea, România va menține sprijinul acordat Republicii Moldova, contribuind în continuare la dezvoltarea acestei țări.

„România este între ţările care au oferit cel mai puternic sprijin Ucrainei şi Republicii Moldova. Vom continua să oferim acest sprijin şi să rămânem un pilon de stabilitate pentru regiune şi pentru întreaga Europă. Este suficient să urmăreşti traseul unui transport de cereale dinspre şi către Ucraina pentru a înţelege rolul României. Şi din acest motiv am explicat cât este de importantă apartenenţa României la Spaţiul Schengen, inclusiv pentru a facilita rutele de transport către şi dinspre Ucraina”, a declarat Marcel Ciolacu.

La discuţii au mai participat din partea Guvernului vicepremierul Marian Neacşu şi şeful Cancelariei prim-ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *