În lupa împotriva cyber-hărțuirii, Instagram a introdus în Franța un „buton de siguranță” ce permite utilizatorilor să apeleze în mod direct o linie telefonică de urganță, făcându-l astfel o premieră mondială.
Orice utilizator ce semnalează un caz de hărțuire online va avea la dispoziție un buton de apel telefonic care îl va pune în legătuă cu psihologi și juriști de la 3018, linia națională de aistență pentru victimele violenței digitale, aceasta fiind disponibilă zilnic între orele 09:00-23:00.
Pentru asociația e-Enfance, parteneră a acestei inițiative, acest puton de apel direct, ce face legătura cu numărul 3018 fără a părăsi aplicația, reprezintă un instrument dorit de multă vreme si eficient.
„Cerem de ani de zile un ‘buton de siguranţă’ (‘safe button’) şi am cerut unul şi la nivel european”, a declarat Justine Atlan, directoare generală a asociaţiei e-Enfance.
„A fost nevoie de puţin mai mult timp pentru a fi înţeles, dar suntem mulţumiţi că a fost integrat accesul direct”, a explicat Justine Atlan.
„Acest lucru va permite tinerelor victime, odată ce semnalarea lor a fost înregistrată, să beneficieze de un sprijin specific imediat”, a precizat ea.
Acest buton nu există și pentru platforma TikTok, o rețea foarte populară în rândul tinerilor, însă utilizatorilor care semnalează astfel de cazuri li se oferă un link care îi trimite direct pe site-ul 3018.
Un sfer din familiile din Franșa s-au confruntat deja cu problema cyber-hărțuirii unui minor, conform unui sondaj realizat recent pentru e-Enfance: 15% dintre elevii din învățământul primar s-au confruntat deja cu aceasta, procentul ajungând, în învățământul gimnazial la 25% și 27% în cazul elevilor de liceu.
Pentru a combate acest fenomen, guvernul francez a prezentat la sfârșitul lunii septembrie o serie de măsuri, de la semnalarea sistematică a cazurilor de hărțuire de pe rețelele de socializare.
În total, 86% din tinerii cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani sunt înregistrați pe rețelele sociale. 67% din elevii învățământului primar au conturi pe aceste rețele, 93% dintre elevii de gimnaziu și 96% dintre elevii de liceu.