Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că România are suficiente stocuri de gaze pentru a face față unei ierni obișnuite, cu cel mult două episoade de ger pe lună. Conform acestuia, s-au acumulat 3,3 miliarde de metri cubi de gaze, depășind capacitatea normală de stocare. Burduja a subliniat că nu se anticipază probleme într-o iarnă normală, definită ca având cel mult două episoade de ger pe lună, iar România va putea ajuta Republica Moldova cu livrări de gaze dacă va fi necesar.

Situația sistemului electroenergetic național este considerată corectă în acest moment, cu stocuri adecvate de cărbune și o capacitate de umplere a lacurilor de acumulare la aproximativ 74-75%. De asemenea, România dispune de stocuri de gaze la 103% față de capacitatea normală de stocare de trei miliarde de metri cubi.

Ministrul a menționat că au fost făcute investiții în sistemul de stocare a gazelor din România, iar aceste eforturi vor continua. În plus, țara continuă să înmagazineze gaze, având în vedere temperaturile ridicate din toamnă și consumul scăzut în această perioadă. Sebastian Burduja a subliniat că România va rămâne disponibilă pentru a ajuta Republica Moldova, așa cum a făcut-o în trecut, în funcție de disponibilități.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *