Telescopul Euclid al Europei este pregătit să înceapă călătoria sa pentru a înțelege cele mai mari mistere ale Universului.

Imagini excepționale de la observatorul spațial arată capacitățile sale excepționale.

În următorii șase ani, Euclid va efectua un sondaj al unei treimi din cer pentru a obține indicii despre natura așa-numitei materii întunecate și a energiei întunecate.

Acești „influențatori” necunoscuți par să controleze forma și expansiunea tuturor lucrurilor din Univers.

Cu toate acestea, cercetătorii recunosc că nu știu practic nimic despre ei, chiar dacă probabil reprezintă 95% din conținutul cosmosului.

Nici materia întunecată, nici energia întunecată nu pot fi detectate direct. Speranța noastră unică de a câștiga înțelegere este să urmărim semnalele lor subtile în ceea ce putem vedea.

Aceasta va fi sarcina lui Euclid: să observe contururile, distanțele și mișcările a miliarde de galaxii, a căror lumină a luat aproape întreaga vârstă a Universului pentru a ne ajunge.

Undeva în statistica acestei hărți cosmice tridimensionale – cea mai mare vreodată realizată – oamenii de știință se așteaptă să găsească răspunsuri.

Europa dezvoltă o capsulă spațială comercială Telescopul spațial înregistrează primele strigăte ale unei stele în formare Telescopul „explorator întunecat” a fost lansat cu succes Nebuloasa Capul Calului Nebuloasa Capul Calului Nebuloasa Capul Calului este o mare nor de gaz și praf în care se nasc stele. Este relativ aproape, la doar 1.300 de ani-lumină de Pământ. Multe telescoape au surprins această scenă, dar niciunul nu a reușit să o facă cu lățimea și claritatea combinate pe care Euclid o poate atinge.

Sondajul lui Euclid va fi cel mai fundamental dintre anchete, susține profesoara Carole Mundell, directorul științific al Agenției Spațiale Europene (ESA).

„Suntem oameni, vrem să înțelegem totul în jurul nostru; fie că suntem oameni din timpuri străvechi privind cerul nopții și desenând constelații pe pereții peșterilor noastre, fie că încercăm să înțelegem dacă Soarele se va întoarce după iarnă – căutăm cunoaștere și înțelepciune”, a spus ea pentru BBC News.

„În prezent, nu înțelegem 95% din Univers, un univers care are 13,8 miliarde de ani. Suntem ființe conștiente care au existat pentru o fracțiune mică din acel timp, dar am putea fi specia care reușește să descopere totul.”

Materia întunecată și energia întunecată se numără printre cele mai mari enigme ale astrofizicii moderne.

Grupul Perseu Grupul Perseu Grupul Perseu este una dintre cele mai masive structuri din Univers. Această imagine conține 1.000 de galaxii din acest grup, dar dincolo sunt zeci de mii de alte galaxii, a căror lumină a durat 10 miliarde de ani pentru a ne ajunge.Telescopul Euclid de 1,4 miliarde de euro a fost lansat în spațiu în iulie. De atunci, inginerii l-au ajustat.

Au existat câteva îngrijorări la început. În mod inițial, opticile lui Euclid nu puteau fixa stelele pentru a obține o imagine stabilă. Acest lucru a necesitat un nou software pentru senzorul său de ghidare fină.Inginerii au descoperit și că unele lumină difuză poluau imaginile atunci când observatorul era orientat într-un anumit fel. Cu toate acestea, cu toate aceste probleme acum rezolvate, Euclid este pregătit – așa cum arată eliberarea a cinci imagini de probă marți.

„Ele sunt fantastice”, a spus prof. Isobel Hook, care a lucrat într-unul dintre echipele din anii 1990 care au descoperit pentru prima dată că Universul se extinde cu o viteză din ce în ce mai mare.

„Am văzut în sfârșit imaginile la rezoluție maximă luni și m-au uimit cu adevărat. Ne așteptam ca Euclid să performeze foarte bine și chiar a îndeplinit toate așteptările noastre. Este un mare motiv de bucurie și minunat să vezi”, a entuziasmat astronomul de la Universitatea Lancaster.

Sursa foto: BBC

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *