Bucureștiul a replicat ironic Moscovei, în urma declarațiilor purtătoarei de cuvânt a diplomației ruse care a readus în discuție existența limbii moldovenești. Această schimbare de replici survine într-un context marcat de alegerile din Republica Moldova și de anunțul Ucrainei conform căruia limba oficială a minorității române din această țară este româna, nu moldoveneasca.
Toată situația a început vineri, după ce purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a transmis un mesaj cu ocazia comemorării a 350 de ani de la nașterea lui Dimitrie Cantemir. Zaharova a subliniat că acesta „a adus o contribuție semnificativă la menținerea și consolidarea identității statale moldovenești și naționale, precum și la dezvoltarea relațiilor ruso-moldovenești”.
Potrivit oficialei de la Moscova, citată de publicația Caleaeuropeană.ro, “Moldova este o ţară cu o istorie şi o cultură bogată şi străveche, iar formarea limbii moldoveneşti datează de la mijlocul mileniului trecut”. Purtătoarea de cuvânt a insistat că încă din secolul XVI a apărut primul dicţionar, a cărui scriere se baza pe alfabetul chirilic și s-au păstrat monumente literare din secolul al XVII-lea în limba moldovenească.
În replică, purtătorul de cuvânt al diplomației de la București a postat pe rețeaua X:
“Îi reamintim doamnei Zaharova că tocmai Principele Dimitrie Cantemir a scris limpede, chiar într-o carte publicată la Sankt Petersburg, că locuitorii principatelor Valahia şi Moldova vorbesc una şi aceeaşi limbă. Este o dovadă ştiinţifică solidă şi de netăgăduit, de dincolo de secole, că aşa-zisa limbă “moldovenească” nu există. Există doar limba română”.
Mai multe informații găsiți aici.