În cadrul raportului anual privind încasările din TVA ale statelor membre, Comisia Europeană aduce în prim plan România cu un capitol special numit „România – studiu de caz privind deficitul ridicat și persistent de încasare de TVA”. Acest studiu de caz scoate în evidență deficitul semnificativ de încasare de TVA înregistrat de România.
În ultimii ani, România a înregistrat un deficit persistent și ridicat de încasare de TVA, cifrele evidențiate în raport arătând că acest deficit a depășit constant pragul de 30%. De asemenea, deficitul de conformitate la TVA în România a fost semnificativ mai mare decât în oricare alt stat membru în perioada cuprinsă între 2000 și 2021, situându-se între 33,2% și 39,7% între 2013 și 2021.
Raportul Comisiei Europene arată că România înregistrează un deficit de încasare de TVA (VAT Gap) de aproximativ 36%, ceea ce înseamnă că statul nu reușește să colecteze aproximativ 9 miliarde de euro (45 miliarde de lei) din TVA, din totalul sumelor care ar putea fi încasate.
Trebuie menționat că deficitul de încasare de TVA nu se referă doar la evaziunea fiscală, ci aproximativ jumătate din acest deficit este generat de cotele reduse de TVA. Comisia Europeană consideră că România ar trebui să aplice o taxă standard de 19% pentru toate tranzacțiile, astfel încât diferența dintre această cotă și cotele reduse (cum ar fi 9% sau 5%) contribuie la acest deficit de TVA. România deține cel mai mare Gap de TVA din Uniunea Europeană.
Reprezentanții Comisiei Europene subliniază că, în ciuda condițiilor favorabile pentru îmbunătățirea conformității la plata TVA, deficitul de încasare a rămas ridicat. Chiar și cu o creștere economică de 34% în termeni reali între 2013 și 2021, precum și reducerea semnificativă a ratei standard de TVA, deficitul de conformitate la plata TVA nu a înregistrat un impact vizibil.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.