Eurodeputatul Eugen Tomac a comunicat că intenționează să facă recurs la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în legătură cu hotărârea recentă a Tribunalului Uniunii Europene referitoare la aderarea României la Spațiul Schengen.

Tomac a explicat că procesul împotriva Consiliului Uniunii Europene nu s-a încheiat și a subliniat că, în calitate de deputat în Parlamentul European, el a susținut de la început că acest demers reprezintă o premieră și că a acționat ca reclamant neprivilegiat în conformitate cu prevederile Tratatului privind Funcționarea Uniunii Europene (TFUE) art. 263. El a solicitat intervenția Guvernului României, Comisiei Europene și Parlamentului European în acest proces.

Tomac a adăugat că a acționat în judecată respingerea aderării României la Spațiul Schengen pe data de 6 februarie 2023, deoarece potrivit prevederilor din TFUE, o asemenea decizie poate fi contestată în termen de două luni, iar termenul a expirat pe 8 februarie.

El a subliniat că CJUE este o instanță superioară, iar numeroase decizii ale Tribunalului Uniunii Europene au fost anulate de către judecătorii Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Tomac a menționat și decizia politică care a generat un conflict juridic între statele membre privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. El a insistat că, dacă la următorul Consiliu al Justiției și Afaceri Interne (JAI), nu se va discuta aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, Guvernul României va trebui să intervină în procesul aflat în recurs, deoarece statul român are calitatea de reclamant privilegiat.

Tomac a subliniat că demersul său continuă și a menționat o petiție semnată de peste 50.000 de cetățeni români, prin care se solicită Parlamentului European să intervină în procesul deschis la CJUE privind aderarea României la Spațiul Schengen. El a menționat că Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind această chestiune și că se află în proces de negociere cu toate grupurile politice pentru a adopta această decizie în comisia PETI, privind intervenția Parlamentului European în procesul de la CJUE.

Sursă: AGERPRES

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *