România și Bulgaria au raportat recent focare de gripă aviară înalt patogenă în rândul păsărilor de curte, conform anunțului făcut de Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (WOAH) vineri. Această veste vine în contextul în care Europa se confruntă cu o recrudescență sezonieră a acestei boli mortale.

Răspândirea gripei aviare a cauzat îngrijorări serioase în rândul guvernelor și al industriei avicole. În ultimii ani, această boală a afectat efectivele de păsări la nivel global, provocând perturbări în aprovizionare, creșterea prețurilor la alimente și ridicând riscul de transmitere la oameni.

În România, virusul H5N1 a fost identificat într-un efectiv de 120 de păsări de curte din satul Țigănești, situat aproape de granița cu Bulgaria. Acest eveniment a dus la decesul a 28 de păsări, conform declarației WOAH, care a citat un raport al autorităților române, conform Reuters.

În același timp, Bulgaria a anunțat la începutul acestei săptămâni focare ale virusului gripei aviare de tip H5 în două ferme avicole. Un focar din Malko Konare, regiunea Pazardzhik, a dus la decesul a 380 de păsări dintr-un efectiv total de 171.911, în timp ce altul din Debelets, regiunea Veliko Târnovo, a avut ca rezultat decesul a 5.420 de păsări de curte dintr-o fermă care număra 395.045 de păsări. Aceste date au fost furnizate de WOAH și au fost preluate din informațiile autorităților bulgare.

Se cuvine menționat că gripa aviară A (H5N1) circulă de mai mulți ani, iar între 2003 și 2019 s-au înregistrat 868 de cazuri la nivel global, inclusiv 457 de decese la om. Cu toate că majoritatea tulpinilor gripei aviare nu sunt transmisibile la om, există excepții, iar A (H5N1) este una dintre ele, reprezentând o amenințare semnificativă pentru sănătatea umană.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *