Într-un interviu la emisiunea „Insider Politic”, europarlamentarul PMP Eugen Tomac a subliniat că România are încă o șansă de a adera la Spațiul Schengen și a avertizat că suspendarea acestui spațiu ar putea pune sub semnul întrebării însăși existența Uniunii Europene.

Întrebat despre șansele României de a adera la Schengen în acest an, Tomac a afirmat că este posibil și necesar un acord politic în Consiliul European. Acesta a subliniat că problema nu mai este doar una bilaterală între România și alte state, ci a devenit o problemă europeană. Tomac a apreciat că președintele Klaus Iohannis trebuie să obțină sprijinul Consiliului European pentru a solicita Consiliului Uniunii Europene să permită aderarea României la Schengen, deoarece astfel de blocări încalcă tratatele europene.

Cu privire la comentariile președintelui Iohannis despre aproape dispariția Spațiului Schengen, Tomac a considerat aceste afirmații o capitulare nejustificată. El a subliniat că Schengen există, iar discuțiile cu privire la suspendarea acestuia nu sunt justificate. Tomac a menționat că Schengen implică nu doar libera circulație a persoanelor, ci și libertatea circulației bunurilor și mărfurilor în interiorul Uniunii Europene.

Tomac a susținut că Austria a abuzat de putere prin opoziția sa la aderarea României la Schengen. El a explicat că, în timpul votului din Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), Austria a votat în favoarea aderării Croației, dar împotriva aderării României și Bulgariei. Acest fapt a condus la o anulare a argumentelor austriece cu privire la problemele Schengen. Tomac a reclamat Austria la Curtea Europeană de Justiție în urma acestui conflict juridic.

Cu toate acestea, Tomac a exprimat pesimism cu privire la șansele României de a adera la Schengen înaintea alegerilor europarlamentare din anul următor.

Sursă: stiripesurse

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *