Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că se retrage din proiectul de lege care viza înființarea unui nou serviciu secret cu personalitate juridică, după ce acesta a stârnit ample controverse în ultimele zile.

Prin intermediul unei comunicări, MApN a declarat că, ca urmare a observațiilor primite în cadrul procedurii de transparență decizională începută la data de 20 octombrie, au decis retragerea proiectului de lege care viza organizarea și funcționarea Direcției Generale de Informații a Apărării și modificarea Legii nr. 346 din 2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale.

Ministerul Apărării Naționale a subliniat că rămâne consecvent respectării cadrului legal referitor la asigurarea transparenței decizionale în elaborarea actelor normative, cu scopul de a adapta legislația la provocările din mediul de securitate.

Proiectul de lege controversat prevedea transformarea Direcției Generale de Informații a Armatei (DGIA) într-un serviciu secret de sine stătător, cu personalitate juridică, care ar fi avut un buget propriu și o mai mare capacitate operațională. Acesta prevedea că DGIA ar fi rămas în subordinea ministrului Apărării, dar ar fi avut posibilitatea de a atrage fonduri din „alte surse legal constituite”, inclusiv înființarea de societăți comerciale acoperite, similar cu SRI și SIE. Documentul propunea, de asemenea, că DGIA ar fi putut efectua filaje, interceptări de comunicații și percheziții cu mandat de la judecător, precum și angajarea de personal civil, în special specialiști din domeniul IT.

MApN a menționat că transformarea DGIA într-un serviciu secret cu personalitate juridică ar fi asigurat o delimitare clară a atribuțiilor sale de cele ale Statului Major al Apărării și ar fi răspuns exigențelor partenerilor euro-atlantici în contextul geopolitic actual.

Sursă: stiripesurse

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *