Premierul Marcel Ciolacu a exprimat vineri nemulțumirea față de acordarea burselor de merit pentru elevii care au obținut media 2, considerând această situație „total anormală”.
El a menționat că a avut discuții cu ministrul Educației, Ligia Deca, și cu sindicatele din învățământ pentru a găsi o soluție care să facă ca bursa de merit să reflecte cu adevărat performanța școlară.
„Am constatat o situație total neobișnuită, în care elevilor cu nota 2 li s-au acordat burse de merit. Acest lucru nu poate continua în aceeași manieră. Am discutat cu doamna ministru Deca și cu sindicatele din domeniul educației și sperăm să găsim rapid o soluție care să facă ca bursa de merit să reflecte cu adevărat performanța școlară. Trebuie să existe o distincție clară între bursa de merit și bursele sociale, care au rolul principal de a reduce abandonul școlar”, a declarat premierul la începutul ședinței de Guvern.
Inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Botoșani, Bogdan Suruciuc, a relatat miercuri că zeci de elevi de clasa a IX-a din județul Botoșani primesc burse de merit, chiar dacă nu au obținut media 5 la Evaluarea Națională sau nu au susținut acest examen. Aceste situații au apărut în anul școlar în curs, ca urmare a Ordinului ministrului Educației nr. 6.238 din 8 septembrie 2023, care stabilește că 30% din elevii fiecărei clase beneficiază de bursă de merit.
Suruciuc a admis că printre acești elevi de clasa a IX-a care primesc burse de merit se numără și cei care au încheiat anul anterior cu media 2 și nu au susținut Evaluarea Națională. De asemenea, a recunoscut că acest ordin dezavantajează elevii de la colegiile de elită, unde elevi cu media 9,40 nu au primit bursă de merit. Cuantumul bursei de merit în anul școlar 2023-2024 este de 450 de lei pe lună.
„Ordinea de acordare se stabilește în funcție de mediile obținute de elevi în anul școlar 2022-2023, cu excepția clasei a IX-a, unde se ia în considerare media de admitere sau media notelor obținute la Evaluarea Națională. În situația în care într-o clasă nu există suficienți elevi cu medie de admitere care să acopere procentul de 30%, lista a fost completată cu elevi care nu au susținut Evaluarea Națională, în ordinea descrescătoare a mediilor obținute în clasele V-VIII.
Prin urmare, posibilitatea acordării bursei de merit unui elev cu medie sub 5 este valabilă doar pentru elevii de clasa a IX-a. În județul Botoșani, există clase în care procentul de 30% din totalul elevilor s-a atins prin adăugarea celor care nu au susținut Evaluarea Națională”, a explicat Suruciuc.
Sursă: AGERPRES
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.