Un angajament crucial în ceea ce privește reducerea emisiilor legate de utilizarea sistemelor de climatizare va fi prezentat la summitul COP28, care va avea loc luna viitoare. Țările semnatare ale acestui angajament vor fi obligate să reducă emisiile legate de utilizarea aerului condiționat cu 68% până în anul 2050.
Cu toate acestea, rămâne neclar câte țări vor adera la acest acord și dacă marii poluatori ai lumii, precum China și India, unde cererea pentru aer condiționat crește rapid, vor participa la acest efort.
Potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU), instalațiile de climatizare reprezintă în prezent peste 7% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Aceste emisii provin din necesitatea consumului de electricitate pentru alimentarea echipamentelor de climatizare și a ventilatoarelor, dar și din utilizarea de hidrofluorocarburi în sistemele de aer condiționat și refrigerare. Aceste substanțe, deși au o durată de viață scurtă, sunt poluanți cu un puternic efect de încălzire globală, depășind uneori impactul dioxidului de carbon.
ONU estimează că există aproximativ 3,6 miliarde de aparate de aer condiționat utilizate la nivel mondial, iar acest număr este susceptibil să crească semnificativ, având în vedere că cererea globală de energie pentru climatizare este proiectată să se tripleze până în 2050.
Inițiativa „Global Cooling Pledge” impune semnatarilor angajamentul de a reduce emisiile legate de aerul condiționat cu cel puțin 68% la nivel mondial până în 2050, comparativ cu nivelul din 2022. Inițiatorii recunosc însă creșterea numărului de decese legate de căldură la nivel global și ineficiența opțiunilor de climatizare pentru aproape 3 miliarde de oameni în prezent. Cu toate acestea, ei propun extinderea accesului la sisteme de climatizare mai eficiente, clădiri cu răcire pasivă și reducerea utilizării hidrofluorocarburilor puternice.
Începând cu data de 30 noiembrie, negocierile privind climatul vor avea loc la Dubai, concentrându-se pe viitorul combustibililor fosili, promovarea utilizării energiilor regenerabile și sprijinirea adaptării și tranziției energetice în regiunile în curs de dezvoltare.
Sursă: AGERPRES
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.