Cercetătorii au dezvoltat o nouă metodă avansată pentru a evalua supraviețuirea pacienților cu cancer, folosind inteligența artificială (AI) pentru a furniza estimări extrem de precise privind speranța de viață a celor diagnosticați cu cancer la sân, tiroidă și pancreas.
În trecut, prognozele privind supraviețuirea pacienților cu cancer se bazau în principal pe stadiul bolii.
„Există o serie de alte factori care pot influența supraviețuirea unui pacient, în afară de etapizarea bolii”, a explicat dr. Lauren Janczewski, autor principal al studiului, cercetător clinic la ACS Cancer Programs, într-un comunicat publicat pe 20 octombrie.
„Am dezvoltat acest Calculator de Supraviețuire a Cancerului pentru a oferi o estimare mai personalizată a așteptărilor pacienților cu privire la prognosticul lor în caz de cancer„, a adăugat ea.
Echipa de cercetare a testat acest instrument prototip folosind date extinse privind cancerul din întreaga țară, colectate între 2015 și 2017. Au utilizat Baza de Date Națională privind Cancerul (NCDB), o arhivă cuprinzătoare care conține înregistrări pentru 72% din noile cazuri de cancer din SUA.
Algoritmii de învățare automată au fost instruiți cu trei sferturi din aceste date, identificând modele care conectau caracteristicile de diagnosticare cu ratele de supraviețuire pe termen de cinci ani.
Datele rămase au fost utilizate pentru a evalua precizia acestui prototip. Studiul a inclus date de la peste 250.000 de pacienți cu cancer la sân, 76.624 de pacienți cu cancer tiroidian și 84.514 pacienți cu cancer pancreatic.
Cercetarea a evidențiat că o serie de factori specifici legați de pacienți, tumori și tratamente au avut un impact semnificativ asupra supraviețuirii în toate cele trei tipuri de cancer.
Dr. Janczewski a subliniat că mulți dintre acești factori, cum ar fi dimensiunea tumorii, sunt parte din etapizarea convențională a cancerului. Cu toate acestea, concluziile studiului au subliniat că există mai mulți factori care influențează supraviețuirea unui pacient în afara stadiului bolii.
Cercetătorii au subliniat caracterul unic al Calculatorului de Supraviețuire a Cancerului, care ia în considerare markerii specifici ai tumorii și factorii legați de tratament care influențează perspectivele pacienților, aducând în discuție aspecte adesea neglijate de alte instrumente. Acesta se bazează, de asemenea, pe un set mai exhaustiv de date din NCDB.
Echipa speră că acest instrument finalizat va ajuta profesioniștii din domeniul sănătății să ofere pacienților estimări de prognostic mai bine informate și precise.
Rezultatele studiului urmează să fie prezentate la Congresul Clinic Anual al Colegiului American de Chirurgie (ACS), care are loc între 22 și 25 octombrie la Boston, Massachusetts.
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.