O echipă internațională de cercetători din Marea Britanie, Statele Unite și Canada a identificat un posibil tratament pentru principala cauză a insuficienței renale la copii care necesită dializă. Cea mai obișnuită cauză a insuficienței renale la copii este asociată cu sindromul hemolitic-uremic (SHU), care apare în urma unei infecții intestinale produse de bacterii producătoare de toxine.

Această boală, cunoscută ca sindrom hemolitic-uremic asociat cu toxina Shiga (STEC-HUS), poate fi devastatoare la copiii mici, necesitând adesea dializă renală și putând duce la insuficiență renală pe termen lung sau deces. De obicei, STEC-HUS se dezvoltă după o infecție intestinală și este asociată cu diaree sângeroasă.

Până acum, mecanismul exact prin care rinichiul devine vulnerabil la leziuni în cazul STEC-HUS a rămas necunoscut. Echipa de cercetare a descoperit că toxina Shiga, produsă de bacterii precum E. coli, afectează o celulă specifică din rinichi numită podocit, care joacă un rol cheie în funcția renală. Această acțiune declanșează formarea de cheaguri de sânge în vasele de sânge locale prin activarea căii „complementului”, ceea ce poate duce la pierderea funcției renale.

Cercetătorii au demonstrat, pe modele de șoareci și pe celule renale umane, că STEC-HUS poate fi tratată eficient prin inhibarea căii complementului la începutul bolii cu ajutorul medicamentului eculizumab.

Această descoperire este promițătoare pentru tratarea copiilor cu STEC-HUS și ar putea preveni insuficiența renală și decesul la acești copii. Cercetătorii intenționează să efectueze teste suplimentare pentru a înțelege cât de rapid trebuie administrat medicamentul și să înceapă studii clinice mai ample pentru a evalua eficacitatea sa în rândul copiilor cu STEC-HUS.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *