Coregonus oxyrinchus, un pește oficial dispărut trăiește defapt în estuarele Mării Nordului.

Această descoperire este cu adevărat fascinantă și evidențiază puterea tehnicilor avansate de analiză a ADN-ului în studiul și conservarea biodiversității. Extrăgând ADN din exemplare conservate în muzee cu o vechime de până la 250 de ani, cercetătorii au reușit să demonstreze că specia Coregonus oxyrinchus, anterior considerată dispărută, este, de fapt, încă prezentă în formă de păstrăv argintiu.

Acest rezultat oferă o perspectivă unică asupra evoluției și schimbărilor în timp ale diversității genetice a speciilor. De asemenea, subliniază importanța monitorizării constante a speciilor pentru a înțelege mai bine starea lor și pentru a dezvolta strategii de conservare adecvate. Această descoperire poate, de asemenea, să încurajeze eforturile pentru protejarea habitatelor naturale ale acestor specii și să demonstreze că muzeele joacă un rol crucial în conservarea și înțelegerea trecutului biologic al planetei noastre.

Într-un studiu recent din revista BMC Ecology and Evolution, cercetătorii au reușit să izoleze ADN mitocondrial din pește, inclusiv dintr-un exemplar vechi de 1754 din Marea Nordului. Utilizând aceste date, au creat un arbore filogenetic care a plasat toți Coregonus oxyrinchus în același grup cu păstrăvul argintiu.

Iar cercetătorii au constatat că acest pește „dispărut” nu este de fapt o specie separată. Rob Kroes, de la Universitatea din Amsterdam, a explicat că păstrăvul argintiu este răspândit în Europa de Vest și de Nord, în râuri, lacuri, estuare și în mări. Aparenta diferență dintre Coregonus oxyrinchus și păstrăvul argintiu, care a condus la declararea lui Coregonus oxyrinchus ca specie separată în 2008, se bazează pe variații morfologice precum lungimea botului și numărul de branhii. Cu toate acestea, cercetarea ADN-ului a demonstrat că nu există suficiente diferențe genetice pentru a le considera specii distincte.

O schimbare a numelui oficial latin al speciei pare potrivită acum. Cu toate acestea, o ajustare definitivă a numelui necesită un pic de cercetare suplimentară asupra ADN-ului peștelui uscat din 1754. Potrivit cercetătorilor, acest lucru va fi dificil de realizat, notează Phys.org.

„ADN-ul este vechi și deteriorat, dar cred că ar trebui să încercăm. În acest moment, statutul protejat al diferitelor coregonide este o mizerie. Potrivit IUCN, Coregonus oxyrinchus din Marea Nordului este dispărut; în același timp, există diverse legi europene pentru natură care afirmă că atât Coregonus oxyrinchus, cât și păstrăvul argintiu sunt specii care trebuie protejate. Așa că, de fapt, protejăm o specie dispărută care înoată chiar în acest moment”, concluzionează Kroes.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *