Vineri, armata ucraineană a anunțat că a respins cu succes o nouă tentativă de asalt rus asupra orașului Avdiivka, un centru industrial din estul țării care a fost ținta unor atacuri rusești intense în ultimele săptămâni. De asemenea, au declarat că au cauzat „numeroase pierderi” inamicului, conform relatărilor France Presse.

Inamicul a reluat ofensiva și continuă să facă eforturi pentru a înconjura Avdiivka”, a comunicat Statul Major General al armatei ucrainene în raportul său de vineri dimineață, publicat pe platforma Facebook.

Raportul subliniază că militarii noștri păstrează cu hotărâre pozițiile de apărare, iar în ultimele 24 de ore, forțele rusești au suferit aproximativ 900 de pierderi umane, iar aproximativ 150 de vehicule blindate au fost distruse sau au suferit daune semnificative în această zonă.

Andrii Iermak, șeful administrației prezidențiale ucrainene, a distribuit o imagine pe care se poate observa un vehicul blindat în flăcări și o imagine neclară a unui cadavru. Pe Telegram, el a scris: „Avdiivka. Eroii noștri înfruntă cu hotărâre atacurile venite din flancuri ale trupelor ruse”.

Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul șef al armatei ucrainene, a anunțat joi seara pe platforma Telegram că s-a deplasat pe linia frontului din Avdiivka, unde a constatat că „inamicul persistă în eforturile de a penetra apărarea noastră”. El a informat că a purtat discuții cu comandanții de pe teren despre strategia și „necesitățile prioritare” ale unităților dislocate în acea regiune.

Într-o înregistrare video atașată mesajului său, generalul ucrainean apare în câmp deschis, purtând cască și vestă antiglonț, apoi într-un centru de comandă situat într-un adăpost, discutând cu soldații care îi relatau cum au reușit să doboare un avion de vânătoare rusesc Su-25.

„Inamicul utilizează activ unităţile de asalt, lansează un număr mare de blindate şi recurge la aviaţie şi artilerie”, a afirmă Zalujnîi.

Trupele ruse şi-au lansat precedentul asalt asupra oraşului Avdiivka în 10 octombrie, dar prima lor încercare s-a soldat cu pierderi grele.

Situată practic pe linia frontului din 2014, această localitate se află la 13 km nord de Doneţk, aflat sub controlul Moscovei, capitala regiunii cu acelaşi nume, a cărei anexare a fost revendicată de preşedintele rus Vladimir Putin în urmă cu un an.

Construit în jurul unei uriaşe uzine cocso-chimice, care număra 4.000 de persoane până la război, oraşul Avdiivka mai are în prezent aproximativ 1.600 de locuitori, faţă de 30.000 înainte de invazia rusă, potrivit primăriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *