Andrei Baciu, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a subliniat că prevenția reprezintă drumul către o viață sănătoasă. El a evidențiat că majoritatea tipurilor de cancere și bolile cronice evoluează inițial fără simptome.

Pentru persoanele de peste 40 de ani, este crucial să cunoască serviciile medicale de prevenție gratuite disponibile pentru indivizii asimptomatici. Se oferă până la 3 consultații/an într-un interval de maxim 6 luni consecutive pentru următoarele evaluări și monitorizări:

  • Stilul de viață
  • Risc cardiovascular (tensiune arterială, colesterol, glicemie)
  • Risc oncologic
  • Risc de boală cronică de rinichi
  • Risc pentru sănătatea mentală
  • Risc pentru sănătatea reproducerii
  • Risc de melanom malign

În cadrul acestor consultații preventive, asigurații asimptomatici cu vârsta peste 40 de ani și factori de risc modificabili beneficiază anual de analize de laborator, pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie, cu condiția să nu fi efectuat deja aceste investigații în același an în care li se acordă consultațiile preventive de evaluare a riscului individual.

Potrivit președintelui CNAS, mai mult de 80% dintre analizele de laborator efectuate în trimestrul II al acestui an, în cadrul programului de prevenție pentru asigurații cu vârsta peste 40 de ani, au vizat detectarea cancerului la prostată.

Andrei Baciu a menționat că, la sfârșitul primului trimestru al anului, 143.033 de asigurați făceau parte din programul național de oncologie.

În trimestrul al II-lea, medicii de familie au acordat un total de 14.401 consultații de prevenție pentru persoanele de peste 40 de ani, cele mai multe fiind înregistrate în București (2.369), Timiș (1.474), Neamț (877) și Arad (818).

Baciu a subliniat că în aceeași perioadă au fost efectuate 219.530 de analize de laborator ca urmare a biletelor de trimitere eliberate de medicii de familie în urma consultațiilor de prevenție. Aceste analize au inclus 177.888 de teste antigen PSA pentru bărbați (util în detectarea cancerului la prostată), 15.316 mamografii analogice în 2 planuri (pentru detectarea cancerului mamar) și 26.326 de examene Babeș-Papanicolau la 2 ani pentru femeile simptomatice (pentru detectarea cancerului de col uterin).

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *