Venera Achim, cunoscută și apreciată istorică la Academia Română, a încetat din viață. Aceasta își desfășura activitatea de cercetare la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“.
Venera Achim s-a născut la 23 mai 1962, în localitatea Găești, județul Dâmbovița. A absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie din București în promoția 1987. După o perioadă de profesorat în învățământul preuniversitar, a devenit redactor la „Revista de Istorie”, serie nouă, în cadrul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” prin concurs în 1992.
În 2006, a devenit cercetător științific gradul III în cadrul programului „Europa și românii în secolul al XIX-lea și la începutul secolului XX”. A activat în această calitate până în ultima zi a vieții sale. A obținut titlul de doctor în economie în 2005, susținând teza cu titlul „Țiganii din Principatele Române în epoca dezrobirii (1830 – 1860): aspecte economice și statistice” la Academia de Studii Economice din București, sub coordonarea profesorului dr. Maria Mureșan.
Venera Achim și-a concentrat activitatea științifică în domeniul istoriei economice și sociale, axându-se în special pe studiul robiei, o tematică adesea neglijată în istoriografia românească. A colaborat strâns cu soțul ei, Viorel Achim, pentru a aduce în lumină această parte importantă a istoriei românești.
A participat activ la numeroase conferințe, atât în țară, cât și în străinătate, și a fost implicată în proiecte de cercetare importante finanțate de UEFISCDI, având astfel oportunitatea de a studia și în arhivele din Franța. De asemenea, a organizat conferințe și mese rotunde cu tematică legată de istoria robiei în Principatele Române și procesul de modernizare al României. A fost coorganizator al unei conferințe semnificative a Societății de Cercetare a Culturii Țiganilor (The Gypsy Lore Society) desfășurată la București în septembrie 2018.
Ultima sa participare științifică a fost la Conferința „Istoria romilor din România”, care s-a organizat la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, în decembrie 2022. A fost membră a colectivului care a editat colecția de „Călători străini în Țările Române în secolul al XIX-lea”, având preocupări și în memorialistica Marelui Război.
„Prin dispariția sa, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“ pierde un excelent specialist al perioadei regulamentare, un bun și probabil unic cunoscător al documentelor scrise în chirilică referitoare la aspectele economice ale robilor din Principatele Române. Studiile sale, din păcate întrerupte, ar fi rescris într-o nouă paradigmă istoria economică a robiei. Pentru cei care au cunoscut-o, Venera Achim a fost un om deschis, sincer, iubitor al adevărului, fiindu-i străină orice urmă de ipocrizie, minciună sau falsă strălucire. Veselia, zâmbetul, glumele, povestioarele pline de miez dădeau farmec fiecărei întâlniri. Reușea să creeze în jurul său o atmosferă caldă și prietenească. Odihnă veșnică și veșnică pomenire!”, mai spun colegii săi.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.