În Statele Unite, aproximativ 13 oameni pierd viața zilnic în așteptarea unui transplant renal din cauza deficitului de donatori de organe. Cu toate acestea, unii cercetători consideră că rinichii de porc ar putea reprezenta o soluție la această problemă. Într-un studiu recent, descris drept cel mai mare de acest gen, o echipă de cercetători americani a efectuat transplanturi renale de la porci modificați genetic la maimuțe, obținând o perioadă de supraviețuire remarcabilă.
Scopul acestui studiu, publicat recent în revista Nature, este de a valida conceptul transplantului de rinichi de la porc la om și se așteaptă ca această cercetare să ducă la începerea testelor clinice pe subiecți umani.
În prezent, în Statele Unite, peste 90.000 de persoane se află pe lista de așteptare pentru un transplant renal, deoarece suferă de insuficiență renală. La nivel global, problemele renale afectează între 8% și 16% din populație, reprezentând una dintre principalele cauze de deces, cu peste 250.000 de decese înregistrate în 2019.
Chiar dacă dializa poate ajuta la eliminarea deșeurilor și a lichidelor în exces din sânge, ea reprezintă doar 10% până la 15% din funcțiile unui rinichi sănătos, iar pacienții care se află în acest tratament prezintă un risc de 50% de a deceda în decurs de cinci ani de la începerea tratamentului.
Din acest motiv, cercetătorii caută alternative pentru a suplini deficitul de organe pentru transplant. Diverse echipe de cercetători au explorat posibilitatea utilizării organelor de porc ca potențiale surse de organe, datorită asemănărilor anatomice dintre porci și oameni, precum și datorită ratei lor rapide de reproducere.
În cadrul acestui studiu, porcii aleși pentru donarea de rinichi au fost modificați genetic pentru a crește șansele de a evita respingerea de către organismul primitor. Obiectivul a fost de a minimiza utilizarea medicamentelor imunosupresoare, care sunt necesare pentru a preveni respingerea organelor donate chiar și în cazul transplanturilor interumane.
În experimentele anterioare de transplant renal între porci și maimuțe, inclusiv cele care au implicat porci modificați genetic, au fost necesare cantități semnificative de medicamente imunosupresoare, ceea ce a reprezentat o barieră în calea aplicării acestor cercetări la transplanturile umane.
În acest studiu, modificările genetice au fost suficient de eficiente, reducând semnificativ cantitatea de medicamente necesară pentru prevenirea respingerii rinichilor transplantați.
Trei modificări genetice au fost aplicate porcilor donatori: eliminarea părții de gene responsabile de producerea de antigene pentru glicol, care pot declanșa respingerea organelor de către organism; introducerea a șapte gene umane reglatoare pentru suprimarea respingerii; și inactivarea retrovirusurilor endogene, care sunt o amenințare latente în organismul porcilor și care ar putea deveni active după transplant.
Combinația de modificări genetice, împreună cu medicamentele imunosupresoare, a susținut supraviețuirea pe termen lung a organelor transplantate în maimuțe. Acest studiu a inclus peste 20 de transplanturi renale de la porci la maimuțe, iar organele transplantate au avut un succes notabil în supraviețuire. Maimuțele care au primit combinația completă de modificări genetice au trăit pe termen lung, cu unele cazuri de peste un an sau chiar peste doi ani. De asemenea, s-a constatat că un singur rinichi transplantat funcționează la fel de bine ca doi rinichi naturali.
Echipa de cercetători din spatele acestui studiu planifică colaborarea cu Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) pentru a iniția teste clinice pe subiecți umani în viitorul apropiat.
Cu toate acestea, rezultatele recente, care includ un transplant reușit al unui rinichi de la un porc modificat genetic la un om, indică progrese semnificative în domeniul xenotransplantării. De asemenea, în septembrie, un bărbat care suferea de insuficiență cardiacă în stadiu terminal a primit cu succes o inimă de la un porc modificat genetic și se află în continuare în viață.
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.