Multe dintre medicamentele curente utilizate pentru tratarea durerii cronice au un potențial ridicat de a cauza dependență, ceea ce subliniază importanța dezvoltării unor alternative noi. Într-un studiu recent publicat, o echipă de cercetători din Marea Britanie propune o nouă abordare de terapie genetică pentru abordarea durerii cronice.

Cercetătorii de la Departamentul de Neuroștiințe Clinice al Universității Oxford, împreună cu colegi de la Universitatea Cambridge, Universitatea Barts și Facultatea de Medicină și Stomatologie din Londra, au demonstrat potențialul unei noi abordări de terapie genetică pentru reducerea activității neuronilor senzoriali umani ca o modalitate de tratare a durerii persistente.

Studiul lor a fost publicat în revista Science Translational Medicine pe 4 octombrie. Această abordare, numită chemogenetică, implică modificarea moleculelor care controlează activitatea neuronilor astfel încât aceștia să devină activi doar în prezența unui medicament non-toxic. Această tehnică s-a dovedit promițătoare în suprimarea excitabilității neuronale în cercetările desfășurate pe animale.

Echipa de cercetători a demonstrat acum că această abordare chimigenetică este potrivită pentru aplicare la oameni.

În primul rând, ei au introdus gena PSAM4-GlyR în neuronii senzoriali ai șoarecilor. Aceasta este o tehnologie chimigenetică bazată pe receptorii umani de nicotinică și glicinică a acetilcolinei (un neurotransmițător). Aceștia au activat gena PSAM4-GlyR cu ajutorul medicamentului aprobat clinic, vareniclină, care a inhibat neuronii senzoriali și a redus hipersensibilitatea durerii asociate în mod normal cu afecțiuni precum artrita sau leziunile nervoase la șoareci.

În continuare, cercetătorii au activat sistemul PSAM4-GlyR în neuronii senzoriali obținuți dintr-un pacient cu eritromelalgie, o afecțiune caracterizată de dureri arzătoare. Ei au constatat că aceasta a inhibat neuronii și a normalizat hiperactivitatea acestora.

Astfel, echipa de cercetători a arătat potențialul unei abordări de terapie genetică pentru tratarea durerii cronice, care rămâne o problemă majoră în domeniul sănătății care necesită soluții inovatoare.

Această abordare a reușit să reducă hiperactivitatea fibrelor nervoase, iar prin abordarea acestei component a circuitului durerii, se poate evita potențiala dependență a analgezicelor existente, cum ar fi opioidele, conform profesorului David Bennett, specialist în neurologie și neurobiologie, și a cercetătoarei postdoctorale Jimena Perez-Sanchez, care au condus acest studiu.

Deși este necesară validarea suplimentară a acestei abordări pe modele de durere umană, rezultatele obținute arată importanța modificării genetice a receptorilor de proteine umane ca o modalitate de tratament a durerii cronice. De asemenea, ele evidențiază contribuția hiperexcitabilității neuronilor senzoriali la durerea persistentă asociată cu artrita sau leziunile sistemului nervos.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *