Potrivit estimărilor profesorului doctor Cătălin Codreanu, președintele Ligii Române contra Reumatismului (LRCR), în România există aproximativ 6.000 de copii afectați de artrită juvenilă. Cu toate acestea, el subliniază că numărul real de cazuri înregistrate în serviciile de pediatrie din țară este semnificativ mai mic.

Profesorul Codreanu atrage atenția asupra faptului că artrita juvenilă este cea mai obișnuită formă de reumatism cronic la copii, dar este o afecțiune complexă, cu cel puțin cinci forme diferite de manifestare, fiecare având semne specifice.

Specialiștii susțin că lipsa tratamentului corespunzător în copilărie poate avea consecințe grave pe termen lung. În plus, România se confruntă cu o lipsă de medici specializați în reumapediatrie. Profesorul Codreanu menționează că, deși numărul de medici în acest domeniu a crescut puțin, aceștia sunt concentrați în București, Cluj și Iași, iar în restul țării există o acoperire insuficientă.

Președintele LRCR atrage atenția asupra faptului că problema nu este doar deficitul de specialiști în reumatologie pediatrică, ci și recunoașterea bolii și diagnosticarea acesteia la copii.

Părinții ar trebui să fie atenți la semnele care ar trebui să îi determine să consulte un medic: dureri articulare persistente, localizate în aceeași zonă, adesea însoțite de inflamații articulare, febră sau erupții cutanate.

Profesorul Codreanu subliniază că, în general, medicul de familie poate îndruma părinții către un specialist în reumatologie pediatrică atunci când este cazul.

De asemenea, Ministerul Sănătății a aprobat Atestatul de Studii Complementare în Reumatologia Pediatrică pentru medicii pediatri începând din 2012 și pentru medicii reumatologi din 2019. Există și o Societate Română de Reumatologie Pediatrică, unde medicii pot găsi mai multe informații în acest domeniu.

Societatea Română de Reumatologie și Liga Română contra Reumatismului au identificat mai multe probleme legate de această afecțiune în România, inclusiv insuficiența numărului de reumatologi necesar populației afectate, deficitul semnificativ de medici specializați în reumatologie pediatrică, necesitatea unei mai bune conștientizări a importanței reumatologiei, precum și subdiagnosticarea și tratamentul inadecvat al pacienților, disparitățile în accesul la îngrijirea medicală între zonele urbane și rurale.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *