Joi, Guvernul României a aprobat transmiterea proiectului de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut (Proiect privind consolidarea bazelor pentru îmbunătățirea furnizării serviciilor judiciare) dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la București la 17 iulie 2023, către Parlament.

Guvernul României face pași concreți pentru dezvoltarea Cartierului pentru Justiție. Acordul cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pe care ministerul Justiției și ministerul Finanțelor l-au propus, asigură finanțarea necesară pentru parcurgerea tuturor etapelor aferente obținerii autorizației de construire. Suplimentar, proiectul de lege care a fost trimis, astăzi, Parlamentului pentru ratificare are în vedere construirea/reabilitarea a 7 sedii de instanțe: judecătoriile Calafat, Corabia, Vălenii de Munte, Șimleul Silvaniei, Oravița, Filiași și Tribunalul Sibiu. Justiția este și mai aproape de cetățean!

Alina Gorghiu, ministrul Justiției

Prezentul împrumut în valoare de 100 milioane de euro, contractat de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), pentru a finanța proiectul „Consolidarea bazelor pentru îmbunătățirea furnizării serviciilor judiciare”, reprezintă o continuare a proiectului „Îmbunătățirea Serviciilor Judiciare”, precum și o nouă etapă în pregătirea proiectului de dezvoltare „Cartierul pentru justiție”, aflate deja în implementare la nivelul Ministerului Justiției.

Proiectul inițiat de Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor are în vedere investiții precum:

1. proiectarea completă a „Cartierului pentru Justiție”, inclusiv obținerea autorizațiilor de construire;

2. construirea sau reabilitarea a 7 sedii de instanțe (Judecătoriile Calafat, Corabia, Vălenii de Munte, Șimleul Silvaniei, Oravița, Filiași și Tribunalul Sibiu);

3. refacerea infrastructurii de rețele LAN necesare digitalizării pentru aproximativ 130 de instanțe, rețele învechite de 20 de ani; 

4. elaborarea strategiei de digitalizare a sistemului judiciar;

5. digitalizarea arhivelor pasive ale Tribunalului București;

6. dezvoltarea și implementarea unui cadru normativ nou și extins pentru furnizarea de asistență judiciară. 

Proiectul va fi implementat pe o perioadă de 7 ani, data limită de tragere a împrumutului, așa cum a fost agreată de părți, fiind 31 decembrie 2030.

Sursă: Ministerul Justiției

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *