În ultimii zece ani, România a consemnat o creștere semnificativă a prevalenței tulburărilor mintale și de comportament, precum și a bolilor psihice. Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a furnizat date statistice relevante în acest sens.

Prevalența tulburărilor mintale și de comportament în România a înregistrat o creștere de 85% în ultimii zece ani, trecând de la 1.566 de cazuri la 100.000 de persoane în 2012 la 2.890 de cazuri la 100.000 de persoane (sau 2,89 cazuri la 100 de persoane) în 2021.

În același interval, prevalența bolilor psihice, care reprezintă doar o parte a tulburărilor mintale și de comportament, s-a amplificat de șase ori, de la 218,3 cazuri la 100.000 de locuitori în 2012 la 1.303,5 cazuri la 100.000 de locuitori (1,3/100) în 2021.

INSP menționează că identificarea și intervenția timpurie în cazul tulburărilor neuropsihice sunt mai dificile decât în cazul afecțiunilor somatice, din cauza factorilor precum subiectivitatea acuzelor și frica de stigmatizare.

Oamenii care se confruntă cu tulburări mintale necesită suport și asistență medicală, însă, în comunități, stigmatizarea, discriminarea și încălcările drepturilor acestor persoane sunt întâlnite frecvent.

Specialiștii consideră că este crucială prioritizarea sănătății mintale, mai ales în contextul crizelor globale actuale. Cu toate acestea, sănătatea mintală primește doar o parte mică din atenția și resursele de care are nevoie, iar pentru mulți oameni, menținerea sănătății mintale reprezintă o provocare.

Experții în domeniu recomandă sistemelor de sănătate publică să identifice acțiunile prioritare și să investească în sănătatea mintală pentru a reduce suferința, îmbunătăți starea de sănătate publică și proteja drepturile omului.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *