Rețeaua de centre de sănătate mentală ar putea fi extinsă în fiecare județ din țară, cu scopul de a mări accesul la consiliere psihologică și tratament medical, fără a mai implica discriminare și stigmatizare, potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. Ministerul intenționează să reformeze legislația existentă și să dezvolte noi programe de psihiatrie.

Anunțul a fost făcut în timpul unei mese rotunde cu tema „Serviciile de Sănătate Mentală: Actualități și Direcții Strategice de Dezvoltare”, organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale. Evenimentul a reunit experți, profesioniști și persoane interesate pentru a discuta despre provocările și soluțiile din domeniul sănătății mintale.

„Una dintre propunerile colegilor mei a fost să avem o Cartă Albă a Sănătății Mintale în România, care să conțină principii de neabătut, bune practici în sănătatea mintală, drepturile pacienților și ale medicilor și, astfel, să ne angajăm ferm că ele vor fi respectate. E vorba de o foaie de parcurs în domeniul sănătății mintale pe care m-aș bucura să o construim împreună, pentru că trebuie să existe o astfel de gândire integrată”, a menționat ministrul pe Facebook.

Alexandru Rafila a subliniat că lipsa de informare și educație contribuie la faptul că unele persoane etichetează consumatorii de droguri drept delincvenți. Cu toate acestea, ministrul a subliniat că aceștia sunt, de fapt, oameni bolnavi care necesită ajutor, sprijin, vindecare și reinserție socială.

Conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), prevalența tulburărilor mintale și de comportament a crescut cu 85% în ultimii 10 ani în România, trecând de la 1.566 cazuri la 100.000 de persoane în 2012 la 2.890 cazuri la 100.000 de persoane (sau 2,89 cazuri la 100 de persoane) în 2021.

În același timp, prevalența bolilor psihice, care reprezintă doar o parte a tulburărilor mintale și de comportament, a crescut de șase ori în aceeași perioadă, de la 218,3 cazuri la 100.000 de locuitori în 2012 la 1.303,5 cazuri la 100.000 de locuitori (1,3/100) în 2021.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *