Al doilea satelit românesc, creat de cinci elevi de la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti, a trecut testele și va fi lansat cu o rachetă Falcon 9 de la Space X în noiembrie.

”Cinci elevi de la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti trimit pe orbită al doilea satelit din seria Romanian Orbital Mission. ROM-3, a doua realizare a echipei RomSpace, se află în procedurile finale. Testele mecanice şi electrice au fost trecute cu succes în laboratoarele companiei Alba Orbital din Glasgow, Regatul Unit. Picosatelitul, botezat Space Starling, este gata de zbor şi urmează să fie instalat pe rachetă în luna octombrie”, informează un comunicat citat de Agerpres.

ROM-3, un paralelipiped dreptunghic de 5 x 5 x 10 centimetri, reprezintă o evoluție amplificată a predecesorului său, ROM-2, atât în dimensiuni cât și în tehnologie. Dispune de o tehnologie sofisticată și avansată, inclusiv o cameră de 5 megapixeli. Principala sa misiune este să colecteze date din spațiu referitoare la scoarța terestră, iar aceste date vor fi receptate prin intermediul rețelei internaționale de radioamatori.

Lansarea acestui satelit este programată pentru luna noiembrie, la Vandenberg, California, utilizând o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX.

După lansare, satelitul va orbita la o altitudine de 550 km în jurul Pământului, având o viteză de 28.000 km/oră. Va efectua 15 orbite complete în 24 de ore și va trece deasupra României de două ori pe zi, transmitând pe frecvența de 436,235 MHz, identificându-se cu indicativul YP3R.

ROM-3 a fost posibil datorită sprijinului financiar al grupului Terapia din Cluj și al agenției The Group, cu susținerea acordată de Primăria Sectorului 3 și Liceul Internațional de Informatică.

Echipa de elevi responsabilă pentru acest proiect este compusă din Filip Bușcu, Alexandru Luchianov, Alexandru Unteșu, David Ghiberdic și Alexandru Peticaru.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *