Streptococul A este responsabil pentru peste 700 de milioane de infecții umane anual și peste 500.000 de decese la nivel global. În efortul de a combate răspândirea acestor infecții, cercetători din Australia lucrează la dezvoltarea unui vaccin împotriva streptococului A. Acest vaccin se află în prezent în faza 1 a studiilor clinice în Canada și avansează rapid către faza 2 pentru testarea eficacității.

Noua cercetare preclinică efectuată de echipa de la Institutul de cercetări biomedicale al Universității Griffith, Australia, a fost recent publicată în revista Nature Communications. Aceasta a evidențiat că o abordare experimentală a vaccinului, bazată pe lipozomi și care utilizează un epitop conservat al proteinei M din Streptococ A, în combinație cu un glicolipid imunostimulator (3D(6-acil) PHAD), administrat prin pasajul nazal, poate furniza o protecție pe termen lung a mucoaselor împotriva Streptococ A.

Această abordare inovatoare vizează tractul respirator superior, deoarece majoritatea patogenilor pătrund sau se colonizează în această zonă, care este o cale importantă de acces către restul organismului. Aceasta ar putea reprezenta o premieră mondială, deoarece nu există în prezent vaccinuri subunitare care să se concentreze pe această zonă, datorită lipsei de imunostimulatoare adecvate pentru uz uman.

Studiul a demonstrat că această strategie de vaccinare lipozomală a mucoaselor poate genera o imunitate locală robustă și a arătat că PHAD joacă un rol crucial în inducerea unei imunități umorale și celulare durabile, menținută timp de cel puțin un an după vaccinare. Acest aspect este esențial pentru succesul unei vaccinări.

În viitor, această platformă de vaccinare ar putea fi adaptată și utilizată pentru dezvoltarea de vaccinuri împotriva altor agenți patogeni.

Streptococul de grup A provoacă o gamă largă de infecții umane, de la faringită ușoară și impetigo până la boli grave cum ar fi sindromul de șoc toxic și celulita infecțioasă. Până în prezent, nu există un vaccin disponibil pentru imunizarea împotriva acestui patogen, iar imunitatea naturală necesită mai mulți ani pentru a se dezvolta.

Această lipsă de vaccinare poate duce la complicații precum febra reumatismală post-streptococică și boli reumatice cardiace, cu consecințe grave, mai ales în rândul populației indigene din Australia.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *