Nava emblematică a diplomației culturale germane spune că în spatele închiderilor viitoare din orașele Lille și Bordeaux se află constrângeri bugetare. Decizia ar putea reflecta, de asemenea, interesul în scădere al elitei Germaniei pentru această țară.
„Este vorba de ‘reforme necesare’ având în vedere ‘evoluţia condiţiilor geopolitice şi financiare'”, a explicat o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe în cadrul unei conferinţe de presă periodice.
Alte şapte filiale din reţeaua mondială de 158 institute îşi vor înceta activitatea, printre care cele din Torino, Genova şi Trieste (Italia), Rotterdam (Ţările de Jos) şi Washington (SUA). Un pilon al diplomaţiei culturale şi lingvistice germane, reţeaua trebuie să se adapteze „la vremurile în schimbare”, a afirmat purtătoarea de cuvânt Kathrin Deschauer.
Pentru Strasbourg (est), este „o nouă lovitură dată bilingvismului, ignorând istoria (regiunii) Alsacia, ignorând istoria celor două ţări ale noastre”, a deplâns Frederic Bierry, preşedintele Collectivite Europeenne d’Alsace.
Președintele francez Emmanuel Macron a deplâns decizia. „Este în conformitate cu realitatea internă a Germaniei, dar este un semnal care nu este foarte binevenit în acest moment”, a spus Elysée. De peste Rin, ministrul-președinte al landului Saar Anke Rehlinger, care deține din ianuarie funcția de plenipotențiar al Republicii Federale pentru relațiile culturale franco-germane, a reacționat în același sens.
„Avem nevoie de mai multă cooperare, nu de mai puțină. Ca saarlandez, știu ce constrângeri bugetare sunt, dar închiderea institutelor Goethe din Franța trimite un semnal greșit”, a declarat ea pentru ziarul Saarbrücker Zeitung.
Institutul Goethe intenţionează să îşi intensifice implicarea în Europa Centrală şi de Est, în Caucaz, în Pacificul de Sud şi în zona centrală a Statelor Unite.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.