Au fost publicate rezultatele celui mai amplu și detaliat studiu din lume referitor la efectele variațiilor genetice comune asupra proteinelor din sânge și modul în care aceste asocieri pot contribui la dezvoltarea bolilor.

Cercetarea a fost publicată în revista Nature și reprezintă un efort semnificativ pentru înțelegerea proceselor de dezvoltare a bolilor, oferind potențiale noi direcții pentru diagnostice și tratamente într-o gamă largă de afecțiuni medicale.

Pentru a crea acest set unic și fără precedent de date, cercetătorii au analizat nivelurile a aproximativ 3.000 de proteine din sânge, multe dintre ele dificil de măsurat anterior, la peste 54.000 de participanți din UK Biobank. Această biobancă a colectat date și a monitorizat starea de sănătate a peste 500.000 de voluntari înscriși între 2006 și 2010.

Studiul a identificat peste 14.000 de asocieri între variantele genetice comune și proteinele din sânge, dintre care peste 80% erau necunoscute anterior. Aceste date proteomice vor fi puse la dispoziția cercetătorilor din întreaga lume în săptămânile următoare prin intermediul UK Biobank.

Acest studiu de referință a fost realizat în cadrul Proiectului Pharma Proteomics, o colaborare între 13 companii biofarmaceutice de top. Echipa a efectuat analize complexe asupra datelor, evidențiind potențialul imens al cercetărilor viitoare utilizând acest studiu.

Printre descoperirile și perspectivele oferite de acest studiu se numără:

  1. Studii de asociere la nivelul întregului genom pentru crearea unei biblioteci cu acces liber a variantelor genetice comune care influențează nivelurile de proteine din sânge. Această bibliotecă poate fi folosită pentru a investiga procese biologice complexe, identificarea proteinelor-cheie în patologia bolilor, identificarea de noi ținte terapeutice și accelerarea dezvoltării medicamentelor în stadii incipiente, crescând astfel ratele de succes în studiile clinice.
  2. Profilarea nivelurilor de proteine din sânge pentru cele mai frecvente 20 de afecțiuni identificate în UK Biobank. De exemplu, s-a constatat că proteinele inflamatorii, de mult timp considerate ca având un rol în afecțiunile psihiatrice, sunt semnificativ mai ridicate la pacienții cu depresie.
  3. Utilizarea învățării automate pentru a determina cât de bine proteinele din sânge pot prezice factorii demografici. Această analiză a arătat că proteinele din sânge pot furniza cu precizie mare informații despre vârstă, sex și indicele de masă corporală (IMC). Această tehnică ar putea fi folosită în viitor pentru a compara vârsta cronologică cu cea biologică și pentru a evalua riscul de boli.

Rezultatele acestui studiu vor fi puse la dispoziția cercetătorilor din întreaga lume și vor completa datele existente despre genom, stilul de viață și sănătatea celor 500.000 de voluntari din UK Biobank.

Aceste date vor contribui la o înțelegere mai complexă și detaliată a modului în care genomul uman și proteinele circulante din sânge influențează sănătatea și bolile umane, deschizând noi perspective pentru cercetarea medicală, identificarea de noi asocieri biologice, dezvoltarea de noi ținte terapeutice și construirea de diagnostice bazate pe proteinele din sânge.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *