Sursă foto: Stiri din judetul Hunedoara

Cum ar fi dacă un vaccin administrat pacienților înainte sau după sosirea la spital i-ar putea proteja de superbacterii letale care amenință în mediile de îngrijire a sănătății?

Infecțiile dobândite în sistemul de sănătate provoacă peste 90.000 de decese în Statele Unite în fiecare an și generează costuri de asistență medicală între 28 și 45 de miliarde de dolari. Aproximativ unul din 31 de pacienți din spitale este afectat de astfel de infecții în fiecare zi, conform Centrelor americane pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC).

Aceasta este premisa care stă la baza unui vaccin experimental dezvoltat de o echipă condusă de Universitatea din California (USC) și brevetat de universitate.

Cercetătorii au creat acest vaccin pentru a preveni infecțiile severe cauzate de agenți patogeni rezistenți la medicamente.

Un nou studiu arată că o singură doză a acestui vaccin, administrată șoarecilor în laborator, a stimulat celulele imunitare într-un mod asemănător cu „Incredibilul Hulk”, personajul fictiv cu superputeri din benzile desenate Marvel, oferind protecție rapidă împotriva a opt specii diferite de bacterii și ciuperci.

Autorul principal al studiului, medicul-șef Brad Spellberg de la Centrul medical din Los Angeles, afiliat la USC, a comparat acest vaccin cu o alertă timpurie a Securității Naționale, atrăgând atenția că toată lumea ar trebui să fie vigilentă, asemenea avertizării privind posibile atacuri teroriste.

Studiul a fost publicat în revista Science Translational Medicine.

USC a depus cu succes un brevet pentru vaccinul experimental numit ExBaq, care ar putea proteja populațiile vulnerabile, mai ales pacienții internați în spitale și clinici medicale, de infecții grave.

Infecțiile dobândite în sistemul de sănătate cauzează un număr semnificativ de decese și costuri ridicate. În fiecare zi, aproximativ unul din 31 de pacienți din spitale este afectat de astfel de infecții, potrivit CDC.

Multe dintre aceste infecții sunt cauzate de superbacterii, cum ar fi MRSA (Staphylococcus aureus rezistent la meticilină) sau Acinetobacter baumannii, care pot provoca infecții nosocomiale.

Infecțiile se pot răspândi prin intermediul suprafețelor sau echipamentelor contaminate, cum ar fi cateterele sau ventilatoarele, sau prin contactul de la persoană la persoană.

Riscul de infecții este cel mai mare în secțiile de terapie intensivă, unde pacienții pot dezvolta infecții ale locului intervenției chirurgicale, infecții ale fluxului sanguin, infecții ale tractului urinar și pneumonie asociată ventilatorului.

În prezent, nu există vaccinuri autorizate pentru prevenirea infecțiilor grave rezistente la antibiotice, iar chiar dacă ar exista, ar trebui să se utilizeze mai multe vaccinuri în același timp pentru a proteja împotriva întregii game de microbi rezistenți la antibiotice care provoacă infecții dobândite în sistemul de sănătate.

Vaccinul experimental dezvoltat de USC folosește o abordare diferită, stimulând celulele imunitare preexistente, numite macrofage, pentru a lupta împotriva agenților patogeni, bacteriilor și ciupercilor. Acest vaccin a fost testat pe șoareci și a avut un efect semnificativ în protejarea împotriva infecțiilor invazive.

ExBaq LLC, un start-up format pentru dezvoltarea acestui vaccin, discută cu potențiali parteneri farmaceutici pentru testarea sa pe oameni. Echipa lucrează cu FDA pentru a obține îndrumări cu privire la studiile preclinice și pentru a depune cererea de investigare a unui nou medicament (IND) în 2024. Primul studiu clinic ar trebui să determine doza potrivită pentru a declanșa un răspuns imunitar eficace la oameni.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *